Brexit: Skócia már a függetlenségen gondolkodik

Skóciában jövőre újabb függetlenségi népszavazást kell tartani, ha a skótok nem akarják, hogy Londonban döntsenek a sorsukról – mondta a skót miniszterelnök.

Nicola Sturgeon, a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője az SNP hivatalos választási kampánynyitó nagygyűlésén kijelentette azt is, hogy aki a december 12-ére kiírt előrehozott országos parlamenti választáson az SNP-re szavaz, arra szavaz, hogy az Egyesült Királyság az Európai Unió tagja maradjon.

Sturgeon szerint az SNP-nek már most is „kőbe vésett felhatalmazása” van az újabb függetlenségi népszavazás kiírására, hiszen ez szerepelt a 2016-os skóciai parlamenti választásokra kidolgozott programjában.

Ennek alapján ha az SNP a mostani választásokat megnyeri Skóciában, a kérdés nem az lesz, hogy a skót kormány mit tesz, ha London elveti az újabb népszavazás engedélyezését – amire Boris Johnson brit miniszterelnök már egyenes utalást tett -, hanem az, hogy a brit kormány ezt milyen jogon tenné – mondta a skót kormányfő az edinburghi kampánynyitó rendezvényen.

Hajnalban feloszlott a brit parlament

Johnson szerint a Munkáspárt „olyan élvezettel és bosszúszomjjal mutogat” egyes vállalkozókra, amilyenre a sztálini kuláküldözések óta nem volt példa.

Közben a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) Brexit-ügyi miniszteri biztosa azt mondta: a Brexit miatt Magyarország egy erős szuverenista szövetségesét veszíti el az Európai Unióban. A magyar kormány sajnálja, de tiszteli is a britek döntését.

Takács Szabolcs a magyar kormány álláspontját ismertetve azt mondta:

az Egyesült Királyság Magyarországhoz hasonlóan a szuverenista álláspontot képviseli – az Európai Bizottság föderalista irányultságával szemben -, így egy erőst szövetségest veszítünk el a közösségen belül, amelyben a szuverenista országok kisebbségben vannak.

Álláspontja szerint bármi történik Brexit-ügyben, nem lesz könnyű dolguk a briteknek, mivel a társadalom nagymértékben megosztott a kérdésben. A népesség fele elégedetlen a Brexittel, a brit belpolitika „holtpontra” érkezett, a parlament alsóháza és a kormány „politikai harcot” folytat egymással – mondta.

Takács Szabolcs úgy vélekedett: a kiválási folyamatot a brit belpolitikai harc blokkolja, és nem az Európai Tanács vagy a közösség tagállamai.

Az EU és Nagy-Britannia érdeke is, hogy olyan megállapodás jöjjön létre, amely biztosítja a rendezett kiválást – hangsúlyozta a miniszteri biztos.

Johnson: „Ha megnyerjük a választást, december közepére meglesz a Brexit-megállapodás”

„Mélységesen sajnálatosnak” nevezte, hogy korábbi ígéretei ellenére az Egyesült Királyság nem lépett ki az Európai Unióból a csütörtökön lejárt előző határidőre.