Hajnalban feloszlott a brit parlament

A brit választási törvény értelmében a parlament a választás időpontja előtt 25 munkanappal befejezi tevékenységét és feloszlik. Ez szerdán, brit idő szerint nulla óra után megtörtént, és ezzel hivatalosan is elkezdődött a december 12-re kiírt előrehozott parlamenti választás valójában már javában zajló kampánya.

Johnson erről szerdán hivatalosan értesítette a londoni Buckingham-palotában II. Erzsébet királynőt. Ezután jelentette be formálisan, a Downing Streeten elmondott beszédében a választási kampány kezdetét, jóllehet a kampány valójában már jó ideje zajlik.

Boris Johnson a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal előtt szerda délután elmondott hivatalos kampánynyitó beszédében kijelentette: nem akarta ezt a parlamenti választást, mint ahogy „senki sem akar igazán előrehozott választásokat tartani decemberben”.

A kialakult helyzetben azonban

nem maradt egyéb lehetőség, a parlament ugyanis „a bénultság állapotába jutott”,

a brit EU-tagság megszűnéséről (Brexit) döntő népszavazás óta eltelt három és fél évben „mozgásképtelenné vált” és a képviselők nem hajlandók véghezvinni a Brexitet, figyelmen kívül hagyva a választóktól erre kapott megbízást – fogalmazott a brit kormányfő.

Johnson: „Ha megnyerjük a választást, december közepére meglesz a Brexit-megállapodás”

„Mélységesen sajnálatosnak” nevezte, hogy korábbi ígéretei ellenére az Egyesült Királyság nem lépett ki az Európai Unióból a csütörtökön lejárt előző határidőre.

A brit miniszterelnök hivatalos kampánynyitó nyilatkozatában úgy fogalmazott:

„észbontó”, hogy a parlament a minap megszavazta a Brexit feltételrendszerét rögzítő megállapodást, utána viszont a Brexit halasztására voksolt.

Johnson ezzel arra utalt, hogy az alsóház a Brexit-egyezmény általános alapelveit október 22-én jóváhagyta, rögtön ezután azonban a képviselők leszavazták a megállapodás teljes körű vitájára és ratifikációjára kidolgozott rendkívül feszes – a kiegészítő jogszabályokkal együtt 400 oldalas tervezet elbírálására mindössze három napot előirányzó – kormányzati menetrendet.

General election: Boris Johnson says ‘MPs are refusing to deliver Brexit’

Boris Johnson has used his campaign launch to attack MPs for „refusing time and time again to deliver Brexit”.In an address outside Number 10, the Prime Mini…

A kormányfő kijelentette:

ha az eddigi parlamenten múlt volna, az Egyesült Királyság még január 31-én sem lépne ki az Európai Unióból, és ez katasztrofális hatást gyakorolt volna a politikába vetett bizalomra.

A brit kormányfő szerint két választási lehetőség van: vagy a kormányzó Konzervatív Párt, amely győzelme esetén januárban véghezviszi a Brexitet, és ezzel „több százmilliárd fontnyi befektetésre váró tőkét” vonz az országba, vagy Jeremy Corbyn, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője, aki „(Vlagyimir) Putyin (orosz elnök) oldalára állt”, amikor Oroszország „elrendelte” egy volt orosz-brit kettős hírszerző ügynök, Szergej Szkripal megmérgezését a délnyugat-angliai Salisburyben.

Johnson a The Daily Telegraph című konzervatív brit napilap szerdai kiadásában megjelent kampánynyitó írásában úgy fogalmazott:

a Corbyn vezette Munkáspárt olyan zsigeri gyűlöletet táplál a profitorientált vállalkozások iránt – és ebből adódóan olyan féktelen adóemelésekbe kezdene -, hogy azzal az egész ország jólétének alapjait rombolná le.

Johnson szerint a Munkáspárt „olyan élvezettel és bosszúszomjjal mutogat” egyes vállalkozókra, amilyenre a sztálini kuláküldözések óta nem volt példa.

Corbyn: „Nincs miért félniük a zsidóknak, ha győzünk”

A brit Munkáspárt vezére azután mondta ezt, hogy kiderült: a zsidó szavazók túlnyomó része nem lenne hajlandó támogatni az antiszemita botrányoktól hangos pártot.