Az amerikai nagykövet a Neokohnnak: példaértékű a magyar zsidóság helyzete

A Neokohn munkatársa

A magyar zsidók pezsgő kulturális élete és biztonsága miatti kivételezett helyzetet méltatta az amerikai nagykövet a Neokohnnak egy budapesti rendezvényen.

David B. Cornstein – több más külföldi nagykövettel közösen – részt vett, és kitüntetett figyelmet is kapott a szervezőktől azon a kiállításmegnyitón, amelyet szerdán rendeztek a budapesti Holokauszt Emlékközpontban.

A december közepéig látható Élet és halál között – Embermentő történetek a Holokauszt idejéből című vándorkiállítás hivatalos megnyitója után az amerikai nagykövet készségesen állt lapunk rendelkezésére egy rövid beszélgetés erejéig.

Budapestre érkezett az Élet és halál között című tárlat

December 15-ig tekinthető meg a Holokauszt Emlékközpontban az Embermentő történetek a Holokauszt idejéből témájú vándorkiállítás.

Én egy amerikai ember vagyok, aki egy büszke zsidó is egyben. Azért jöttem el ma ide, mert mióta itt szolgálok, fontosnak tartom figyelemmel kísérni a magyarországi zsidóság kulturális és társadalmi életének történéseit

– fogalmazott David B. Cornstein, aki arra a kérdésre, hogy ahhoz képest, amit beiktatása elején gondolt, milyennek érzi a magyar zsidóság aktivitását is kifejező rendezvényeket, meglehetősen diplomatikus választ adott.

Én egy üzletember vagyok. Engem általában a félig tele pohár a félig üres pohárra emlékeztet. Vagyis, mindent lehet mindig jobban is csinálni. Ezzel együtt összességében nagyon boldog vagyok, ha a magyarországi zsidóság helyzetéről kérdeznek. Pezsgő kulturális aktivitásaik örömteliek számomra.

David B. Cornstein hangsúlyozta: a legfontosabb, hogy a magyar zsidóság nem csupán szabadon végezheti sokrétű tevékenységeit, de példaértékű módon a világban tapasztalható, erőszakosságig torzuló antiszemitizmus ellenére teljes nyugalomban és biztonságban gyakorolhatja vallását és tevékenykedhet.

Fotó: Neokohn

David B. Cornstein, akit Kovács Tamás, a Holokauszt Emlékközpont igazgatója már korábban is szeretett volna meghívni, felesége társaságában érkezett a szerdai eseményre. A 2018 februárjában beiktatott 81 éves nagykövet most volt először a Páva utcai intézményben, amelynek látogatottsága egyébként évről-évre növekszik.

A korábban jelentős problémákkal szembesülő múzeum – szakmai és politikai csatározások mellett meglehetősen gyér érdeklődés övezte a működését, mindössze évi 10-15 ezer látogatót vonzott az intézmény – látogatottsága Kovács tájékoztatása szerint idén már megközelíti a 30 ezres létszámot.