150 rakétát lőttek ki kedden Izraelre

Az izraeli hadsereg 6 órán át hagyta válasz nélkül a folyamatos támadásokat, majd légicsapás-sorozatot indított a palesztin Iszlám Dzsihádhoz kapcsolódó célpontok ellen.

Mint arról lapunk is beszámolt, nehéz nap következett Izraelben, miután tegnap éjszaka leszámoltak az Iszlám Dzsihád terrorszervezet gázai vezetőjével, Bahá Abu al-Attával, a múlt pénteki gázai rakétatámadások felelősével. A csapásra válaszul a Gázai övezetből rakétákkal támadták meg a környező izraeli területeket.

Tel-Avivban és más központi városokban is megszólaltak a légvédelmi szirénák és háborús készültséget rendeltek el Izrael déli és középső részén ma reggel.

A rakéták túlnyomó többségét a vaskupola védelmi rendszer ellenrakétái már a levegőben megsemmisítették. Tel-Avivtól délre, Javne város mellett azonban az autópályára zuhant egy lövedék, és egy autó vezetője könnyebben megsebesült. A dél-izraeli Netivoton és Szderótban lakóházakba csapódtak rakéták, de az ott élők időben bejutottak az óvóhelyre, és csak anyagi kár keletkezett – értesült az MTI.

A Bahá Abu al-Ata elleni akció időzítésével kapcsolatban Avív Kochávi vezérkari főnök és Nadav Argaman, a Sin Bet belbiztonsági szolgálat vezetője is osztotta a kormányfő álláspontját, amit Benjamin Netanjahu a belbiztonsági kabinet órákon át tartó délelőtti ülését követően ismertetett a nyilvánossággal.

Netanjahunak, aki eddig a védelmi miniszteri tisztséget is betöltötte, kedden kellett átadnia a tisztséget Naftali Bennetnek, az akció idején még ő volt a miniszter.

Az izraeli biztonsági kabinet ülése után a hadsereg légicsapás-sorozatot indított az Iszlám Dzsihádot sújtó célpontok ellen. Az izraeli hadsereg emellett a levegőből támadást intézett rakéták kilövésére készülő motorkerékpárosok ellen, két dzsihádista életét vesztette.

Televíziós tudósítások szerint az izraeli hadsereg tankokat szállít az ország déli része felé, egy esetlegesen elhúzódó hadműveletre készülve.

Közben délelőtt a Gázai övezetben tömegtüntetésen eltemették a hajnalban megölt Bahá Abu al-Atát.

Katonai szakértők szerint az Iszlám Dzsihádot váratlanul érte az izraeli lépés, és különösen a hadsereg birtokában lévő pontos információk, amelyek elvezettek a szervezet vezetőinek tartózkodási helyére, egészen az épületig, az abban lévő lakásig, sőt, a szoba meghatározásáig.

Az Iszlám Dzsihád terrorista szervezet a második legnépszerűbb iszlamista csoport a Gázai övezetben. Célja Izrael állam elpusztítása és egy független iszlamista palesztin állam létrehozása. A tengerparti palesztin beékelődést irányító Hamásznál is szigorúbb iszlamista nézeteket vall. Irán pénzügyi támogatásával 2014 óta jelentősen megnövelte a befolyását. Abu Atta 1990-ben csatlakozott a szervezet fegyveres szárnyához, az al-Kudsz Brigádokhoz, és a ranglétrán előre haladva Gáza város és a Gázai övezet északi részének a főparancsnoka lett. A 2014. évi gázai háború során az izraeli hadsereg háromszor próbálta meg likvidálni, sikertelenül.

Izraelben háborús készültséget rendeltek el az ország déli és középső részén

Éjszaka Izrael leszámolt az Iszlám Dzsihád terrorszervezet gázai vezetőjével, a csapásra válaszul a Gázai övezetből rakétákkal támadták a környező izraeli területeket.