Kiszivárgott: Netanjahu szerint Izrael nem számíthat Trumpra Iránnal szemben

Sajtóértesülések szerint a miniszterelnök zárt ajtók mögött figyelmeztette minisztereit, hogy a 2020-as amerikai elnökválasztás a Közel-Keleten visszahúzódásra késztetheti Trumpot.

Benjamin Netanjahu csütörtökön első alkalommal tett utalást nyugtalanságára Washington politikájával kapcsolatban, megerősítve azokat az aggodalmakat, amiket az elmúlt hetekben Irán növekvő bátorsága kapcsán tettek izraeli tisztségviselők.

„Irán szemtelensége a régióban egyre növekszik és egyre erősebb is a válasz hiányának fényében” — jelentette ki az izraeli hadsereg egyik ünnepségén Izrael miniszterelnöke.

A 13-as csatorna értesülései szerint Netanjahu nemrég zárt ajtók mögött még egyértelműbben fogalmazott, és arra figyelmeztette a kabinet tagjait, hogy

az Amerikai Egyesült Államok részéről legalább egy évig nem várhatóan komoly lépés Irán ellen.

A The Times of Israel által idézett források szerint az izraeli miniszterelnök indoklásul kifejtette: Donald Trump feltehetően nem fog súlyos fellépést intézni a perzsa állammal szemben a 2020 novemberében következő amerikai választásokig. Ezért Izraelnek átmenetileg egyedül kell foglalkoznia Iránnal.

Az elmúlt napokban több izraeli katonai tisztségviselő is arról számolt be, hogy Irán válaszcsapásokba kezdett, amikor szíriai állomásait támadták, és az amerikai aktivitás visszaesése miatt egyre nagyobb bátorság jellemzi a régióban a perzsa vezetőket.

Ahogy cikkünkben írtunk róla, Netanjahu nemrég egy olyan forgatókönyvet is felvázolt, miszerint hazáját Irán fegyvereivel akár Jemenből is megtámadhatják.

Szerdán pedig az izraeli légierő főparancsnoka, Amikam Norkin elmondta, hogy Izrael teljes légterében riasztást rendeltek el, hogy felkészüljenek — az Irán és szövetségesei részéről indított — rakéta- vagy akár dróntámadásokkal szemben.

Netanjahu szerint Irán Jemenből támadná Izraelt

Az izraeli miniszterelnök az amerikai pénzügyminisztert is figyelmeztette a perzsa állam terveire, aki válaszul kemény gazdasági szankciókat ígért. 

Ahogy lapunk beszámolt róla, legutóbb az Egyesült Államok és Irán között azt követően alakult ki jelentős feszültség, hogy szeptember 14-én az Aramco szaúdi állami olajvállalat két olajterminálját támadás érte és az üzemekben tűz keletkezett, ami fennakadást okozott a szaúdi olajkitermelésben és exportban is.

Noha az akcióért Washington az iráni vezetést nevezte meg valódi felelősként, nyílt válaszcsapásra nem került sor. Ugyan Donald Trump több ízben is üzent a közösségi médián keresztül a perzsa állam vezetőinek, és egyes információk szerint Amerika titkos kibertámadást is végrehajtott Teherán ellen, a lényegi válasz hiánya Trump izolacionista kampányát erősítette.

Ráadásul az a tény, miszerint a Fehér Ház kivonta csapatait Észak-Szíriából — ezzel kiszolgáltatva a kurdokat Törökország számára –, szintén azt a képet erősíti, hogy Donald Trump jelentős önmérséklettel kíván beavatkozni a közel-keleti régió eseményeibe.

Így fogja Trump Izraelt is cserben hagyni?

Véletlenül se tekintsük paranoiának, ha a zsidó állam elkezdi értelmezni az amerikai elnök kurdoknak szánt üzenetét. Seres László publicisztikája.