Amerika dühös – Szaúd-Arábiába utazik a külügyminiszter

Mike Pompeo várhatóan csütörtökön érkezik a Perzsa-öbölbe annak a két szaúdi olajterminálnak az ügyében, amiket hétvégén ért dróntámadás – írta az i24NEWS.


Az amerikai külügyminiszter leszögezte:

„Készek vagyunk megvédeni az érdekeinket és a régióban élő szövetségeseinket, efelől senkinek ne legyenek kétségei!”.

Ahogy lapunk korábban beszámolt róla, az Aramco szaúdi állami olajvállalat két olajterminálját szombaton érte támadás. Az üzemekben tűz keletkezett, amely fennakadást okozott a szaúdi olajkitermelésben és exportban is.

A károk miatt kevesebb, mint felére, 5,7 millió hordóra csökkent a szaúdi napi olajkitermelés. Ez öt százaléka a világ napi olajkitermelésének. Abdul-Azíz bin Szalmán szaúdi energiaügyi miniszter keddi bejelentése szerint a királyság olajtermelése mostanra visszatért a támadások előtti szintre.

Noha a támadásért a jemeni huszi lázadók jelentkeztek elkövetőként — valamint további támadásokat is kilátásba helyeztek –, Washington az őket támogató iráni vezetést tette felelőssé. Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter ezzel szemben tagadta országa felelősségét a történtekért.

Meglepő képeket közölt Amerika a szaúdi olajmezők elleni támadás nyomairól

A CNN az első hírekkel ellentétben már nem drónokról számol be a támadás eszközeiként, hanem robotrepülőkről, azaz cirkáló rakétákról.

Az ügyben Nagy-Britannia és Németország is megszólalt, és Boris Johnson brit kormányfő telefonon egyeztetett Angela Merkel német kancellárral. A két európai vezető megegyezett abban, hogy „közös válaszra” van szükség a nemzetközi közösség részéről.
Mindeközben Emmanuel Macron francia köztársasági elnök hivatala az MTI szerint szerdán bejelentette, hogy Franciaország is szakértőket küld az Aramco szaúdi állami olajvállalat elleni dróntámadások kivizsgálására.