Netanjahu szerint Irán Jemenből támadná Izraelt

Az izraeli miniszterelnök az amerikai pénzügyminisztert is figyelmeztette a perzsa állam terveire, aki válaszul kemény gazdasági szankciókat ígért. 

Benjamin Netanjahu hétfőn beszélt arról, hogy információi szerint Irán olyan fegyverek fejlesztésére és bevetésére törekszik, amelyekkel a Közel-Kelet bármely pontján képes lenne lecsapni. Izraelt illetően azt mondta, hogy a perzsa fegyverek akár Jemenben is helyet kaphatnak, hogy onnan támadják meg a zsidó államot.

A The Times of Israel értesülései szerint Netanjahu jeruzsálemi irodájában is beszélt minderről Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszternek, közös sajtótájékoztatójukat megelőzően.

„Irán olyan precíziós lőszerek és rakéták fejlesztésére törekszik, amelyek a Közel-Keleten bármely célpontra képesek lecsapni öt-tíz méteres pontossággal” – olvasható a miniszterelnöki iroda angol nyelvű közleményében, amely szerint ezeknek a fegyvereknek a fejlesztése jelenleg is zajlik Iránban.

A két vezető közötti megbeszélés során Mnuchin ígéretet tett arra, hogy Washington súlyosabb gazdasági szankciókat vet be Iránnal szemben és „maximális szintű nyomásgyakorlást” alkalmaz az iráni agresszióval szemben.

Ahogy lapunk beszámolt róla, nemrég az Egyesült Államok és Irán között jelentős feszültség alakult ki, miután szeptember 14-én az Aramco szaúdi állami olajvállalat két olajterminálját támadás érte és az üzemekben tűz keletkezett, ami fennakadást okozott a szaúdi olajkitermelésben és exportban is.

Noha az akcióért akkor a jemeni huszi lázadók vállaltak felelősséget, Washington az őket támogató iráni vezetést nevezte meg valódi felelősként.

Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter ezzel szemben minden alkalommal tagadta országa kezdeményezői szerepét.

Donald Trump több ízben is üzent a közösségi médián keresztül a perzsa állam vezetőinek, és egyes információk szerint Amerika titkos kibertámadást is végrehajtott Teherán ellen.

Amerika dühös – Szaúd-Arábiába utazik a külügyminiszter

Mike Pompeo várhatóan csütörtökön érkezik a Perzsa-öbölbe annak a két szaúdi olajterminálnak az ügyében, amiket hétvégén ért dróntámadás.