Ennyit az elfogadásról: LMBTQ-szervezetek hirdettek bojkottot Izrael ellen

Olly Alexander popénekes visszautasította a queer aktivisták felhívását, hogy lépjen vissza az Eurovíziós Dalfesztiválon való indulásától.

Több mint 450 LMBTQ+ művész, magánszemély és szervezet írt alá egy nyílt levelet, amelyben felszólították Olly Alexandert, az Egyesült Királyság Eurovíziós indulóját, hogy Izrael részvétele miatt lépjen vissza az idei versenytől.

Az aktivisták egyre növekvő nyomására Alexander közleményt tett közzé, amelyben azt írta, reméli, hogy a versenyen való részvétele „nagyobb együttérzésre és empátiára ösztönöz”.

A Queers for Palestine nevű csoport szerint Izrael jelenléte a versenyen „hozzájárul a gázai konfliktus normalizálásához”.

Az Alexanderhez közvetlenül intézett levélben a csoport így fogalmazott: „Osztjuk a queer öröm és bőség vízióját, amelyet a zenéd által kínálsz, és osztjuk a mindenki kollektív felszabadulásába vetett hitedet. Ebben a szellemben arra kérünk, hogy hallgass a palesztinok felhívására, hogy lépj vissza az Eurovíziótól… Nem lehet együtt bulizni egy apartheidet és népirtást elkövető állammal”.

„A megszállt palesztin területeken, különösen a Gázai övezetben és Izraelben kialakult jelenlegi helyzet fényében nem érezzük jól magunkat, ha hallgatunk” – írta válaszul az énekes.

Nácik új köntösben: zsidólistát készített egy progresszív csoport

Palesztin-párti aktivisták 600 zsidó ember nevét és személyes adatait tették közzé.

„Fontos számunkra, hogy szolidaritást vállaljunk az elnyomottakkal, és közöljük szívből jövő kívánságunkat a béke, az azonnali és tartós tűzszünet és az összes túsz biztonságos hazatérése érdekében.

Egységesen kiállunk a gyűlölet minden formája ellen, beleértve az antiszemitizmust és az iszlamofóbiát is” – tette hozzá.

Alexander azonban elhatárolódott az Izrael bojkottálására irányuló felhívásoktól, mondván: „Szilárdan hiszünk a zene egyesítő erejében, amely lehetővé teszi az emberek számára, hogy túllépjenek a különbségeken, és értelmes párbeszédet folytassanak és kapcsolatokat alakítsanak ki.”

Tavaly az énekes egyébként már aláírt egy nyílt levelet, amelyben Izraelt „apartheid rezsimnek” és „erőszakos gyarmatosító államnak” bélyegezte. A levél kevesebb mint két héttel az október 7-i mészárlás után jelent meg, és a „Nemzetközi Queer Szolidaritás Palesztinával” címet viselte. Több mint 1400 LMBTQ+ személy és szervezet írta alá.

A palesztin területeken az azonos nemű kapcsolatok illegálisnak számítanak, akár 10 évig terjedő börtönbüntetést is kiszabhatnak az ezzel megvádolt személyekre, míg Izrael a Közel-Kelet egyetlen LMBTQ-barát országának számít.

Egy világhírű feminista szerint „ellenállás” volt az izraeli nők megerőszakolása

A queerelmélet egyik kidolgozója, Judith Butler megjegyzései hatalmas megdöbbenést váltottak ki világszerte.