Veszélybe került Izrael Eurovíziós szereplése

Noel Curran, az Európai Műsorszolgáltatók Uniójának főigazgatója kedden levelet küldött Benjámin Netanjahu miniszterelnöknek, amelyben aggodalmát fejezte ki az izraeli közszolgálati műsorszolgáltató hírszerkesztőségének esetleges megszüntetése miatt – írja a Ynet.

Az új kommunikációs miniszter, Shlomo Karhi nemrég a Kan News megszüntetése mellett szólalt fel, amely a 12-es és 13-as csatornák után a harmadik legnagyobb hírszolgáltató Izraelben. Karhi azt állította, hogy a Kan nem kaphat kormányzati finanszírozást, továbbá hírszerkesztőségét Netanjahu-ellenes elfogultsággal vádolta.

Működő hírszerkesztőség nélkül a Kan azonban a nem fogja teljesíteni a közszolgálati kötelezettségét, ami kétségesség teszi az Európai Műsorszolgáltatók Uniójában való tagságra való jogosultságát – írja a Ynet.

Ez azt is jelenti, hogy veszélybe került Izrael részvétele az olyan nagyszabású eseményeken, mint például az Eurovíziós Dalfesztivál.

Izrael Noa Kirel-t jelölte az ország képviseletére a 2023-as Eurovíziós Dalfesztiválon, amelyet májusban rendeznek Liverpoolban.

„Bízunk abban, hogy az új kormány megvédi a Kan függetlenségét, és lehetővé teszi, hogy továbbra is betöltse küldetését a demokratikus társadalomban” – írta levelében Curran.

„Amennyire emlékszem, mintegy 75 évvel ezelőtt nyilvánítottuk ki függetlenségünket zsidó és demokratikus államként”

– válaszolta Curran levelére Shlomo Karhi. „Izrael polgárai egy jobboldali kormányt választottak, hogy egy liberális gazdasági programot hajtson végre, beleértve a médiapiacot is” – tette hozzá.

„Az izraeli közvéleménynek vagyok elkötelezett, nem pedig egy külföldi testületnek. Meg fogjuk találni azt a megoldást”.

Noa Kirel fogja képviselni Izraelt az Eurovíziós Dalfesztiválon

„Mint mindenhol a világon, ahol felléptem – akár az IDF egyenruhájában, akár a világ legnagyobb színpadain -, mindig büszke voltam arra, hogy a hazámat képviselhetem” – mondta a po