Izraelben gőzerővel készülnek az Eurovíziós Dalfesztiválra

Napokon belül kezdetét veszi az idei Eurovíziós Dalfesztivál Tel Avivban, ám a rendezvény körüli felfordulás egyre nagyobb visszhangot vált ki nemzetközi szinten. A szervezők elszántan igyekeznek felkészülni az eseményre, ám folyamatos fenyegetésekkel és bojkottakciókkal kell szembenézniük.

Harmadszor tartják Izraelben az Eurovíziós Dalfesztivált, az idén azért, mert tavaly az izraeli Netta Barzilai nyerte a döntőt.

A május 14-én kezdődő ötnapos rendezvénysorozattal szemben azonban kezdettől bojkottot hirdettek — amivel nemcsak a nézőket, hanem a meghívott sztárfellépőket is igyekeztek rávenni a távolmaradásra. Madonna részvételének bejelentése után például palesztinok egy csoportja arra szólította fel a világhírű sztárt, hogy lépjen vissza a produkciótól, amivel szerintük az izraeli kormány

„tovább végezheti titokban a palesztinok egyre erősebb elnyomását”.

Az Izrael-ellenes BDS mozgalom tagjai azonban nemcsak a kabbala iránt rajongó amerikai énekesnőt vették célkeresztbe a közelmúltban. Ahogy beszámoltunk róla, a szervezet kulturális bojkottért felelős aktivistái folyamatos presszió alatt igyekeznek tartani mindazokat a művészeket, akik bármilyen módon kötődnek a zsidó államhoz.

„A palesztin művészek által meghirdetett bojkottot 100 ezernél is többen támogatták már aláírásukkal, és száznál is több LGBTQIA csoport, valamint húsznál is több izraeli művész és több száz nemzetközileg elismert művész — köztük az 1994-es Euróvíziós győztes — is csatlakozott hozzánk”

— állt a szervezet közleményében. A bojkottmozgalomhoz hasonlóan 50 brit származású közszereplő is nyílt levélben kérte a dalfesztivál izraeli megrendezésének visszavonását, mivel szerintük a zsidó állam „emberi jogokat sért”.

Twitter-botok uszítanak az izraeli Euróvízió ellen

A kamufiókokkal megosztott bejegyzések eddig akár 9.7 millió felhasználót is elérhettek.

Szerdán ennél is továbbmentek a bojkott támogatói, és a gázai Palesztin Művészek Szövetsége közleményében még súlyosabb vádakat fogalmazott meg Izraellel szemben. Szerintük a zsidó állam egyenesen arra használja fel az eseményt, hogy „fenntartsa az elnyomást, igazságtalanságot és eltussolja a brutális apartheid-rezsim tetteit”.

A palesztin csoport mindemellett az EU gázai irodája elé is kivonult, ahol ülődemonstrációt tartottak a jövő heti fesztivál ellen.

A heves tiltakozások ellenére Izraelben továbbra is gőzerővel készülnek az esemény előkészítésére, már több fellépő is megérkezett az országba, ahol összesen 42 ország képviselőjét várják. Mindeddig egyetlen állam sem lépett vissza a rendezvénytől, ám az izlandi delegáció tagjai kisebb port kavartak a héten, amikor hebroni látogatásukat követően Izraelt „apartheid” államnak nevezték.

Pápai Joci Jeruzsálemben — Videó!

„Nagyon közel kerültem Jeruzsálemben Istenhez”

Az ország külügyminisztériumának bejelentése szerint a rendbontó aktivisták akcióira külön figyelmet biztosítanak, és egy keddi közlemény szerint akár meg is tagadhatják az országba lépés jogát azoknak, akik provokációra készülnek.

„Senkinek nem akarjuk megtiltani, hogy belépjenek Izraelbe. Ugyanakkor, ha biztosan tudjuk, hogy olyan Izrael-ellenes aktivistákkal állunk szemben, akiknek az az egyetlen céljuk, hogy megzavarják az eseményt, használni fogjuk azokat a jogi lehetőségeinket, melyek az Izrael területére való belépéssel kapcsolatosak”

— hangsúlyozta Emmanuel Nahshon szóvivő.

Mindeközben, ahogy korábban beszámoltunk róla, legalább száz világhírű művész ítélte el a zsidó állam bojkottálására irányuló kezdeményezést. Gene Simmons mellett Sharon Osbourne, Conchita Wurst, Stephen Fry és még sokan mások aláírták azt a nyílt levelet, mely elítéli a dalfesztivál bojkottját. Továbbá a biztonsági intézkedések mellett úgy tűnik, az előadók többsége sem törődik a bojkott aktivistáival.

Gal Gadot, a Wonder Woman sztárja is fellép az Eurovíziós Dalfesztivál májusi fináléjában, Tel-Avivban. Az eddig bejelentett szereplők sorában van Conchita Wurst, Eléni Furéira, Verka Szergyucska, Mans Zelmerlow, Dana International és Gali Atari is. A Magyarország színeiben induló Pápai Jocit az első elődöntőben, május 14-én láthatja a közönség. A versenyt évről évre mintegy 200 millió néző követi világszerte.

Az Eurovíziós Dalfesztivál tavalyi győztese, Netta Barzilai pénteken újabb dalt tett közzé (lásd alább), amitől legalább akkora sikert várnak, mint 2018-as slágerétől. Az izraeli énekes Toy c. győztes dala mellett februári klipje is hamar népszerűvé vált, és a Bassa Sababa című produkcióját mindeddig 18 milliónál is többen nézték meg YouTube-on.

NETTA – „Nana Banana” נטע ברזילי – נהנה בננה (Lyric Video)

Toy (#NotYourToy Remix) is out now! 🐔❤️🧸Stream/download here: https://netta.lnk.to/notyourtoy#GoodyBag Out Now! 🧸🦏🍌🍔🎶 Stream/download here: https://ne…