Világsztárok ítélték el az Izraelt bojkottáló mozgalmat

Legalább száz világhírű művész ítélte el a zsidó állam bojkottálására irányuló kezdeményezést — írja a Guardian.

Mint arról portálunk is beszámolt, számos hírességet szólítottak fel Izrael-ellenes aktivisták a közelmúltban arra, hogy bojkottálják az Izraelben megrendezésre kerülő Eurovíziós Dalfesztivált.

Most azonban Gene Simmons mellett Sharon Osbourne, Conchita Wurst, Stephen Fry és még sokan mások aláírták azt a nyílt levelet, mely elítéli a dalfesztivál tervezett bojkottját.

A levél úgy fogalmaz, hogy a fesztivál elengedhetetlen

„az eltérő kultúrák összekötéséhez, és az eltérő hátterű emberek összehozásához”.

A szöveg úgy folytatódik, hogy

„sajnálatos módon idén az egység szellemét megtámadták azok, akik a 2019-es Eurovíziós Dalfesztivál bojkottját hirdetik csak azért, mert az Izraelben kerül megrendezésre. Ez a viselkedés eltér a verseny alapító szellemétől, és az egységesség szellemét a megosztottság szellemével helyettesíti”.

A levél szerint az aláírók úgy hiszik, a bojkott egyaránt sérti azokat az izraelieket és palesztinokat, akik „kompromisszumokkal dolgoznak együtt a béke elérésén”.

„Noha mindannyian eltérő véleményeket képviselünk az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatban, abban mind egyetértünk, hogy a kulturális bojkott nem a jó válasz”.

Magyar-zsidó sztárok

Az aláírók között számos magyar-zsidó származású világsztár is szerepel.

Gene Simmons, a világhírű Kiss basszusgitárosa eredetileg Chaim Weitz néven született Izraelben, édesapja Witz Ferenc, édesanyja Kovács Flóra.

Az alábbi videóban még magyarul is megszólal:

Stephen Fry pedig apai ágon brit, anyai ágon pedig magyar-zsidó származású neves angol színész. Édesanyja, Marianne Neumann

magyar-zsidó családban született, Fry anyjának szülei a nagysurányi (ma Szlovákia) Neumann Márton és Rózsa voltak.

Stephen Fry Visits His Grandfather’s Grave – Who Do You Think You Are?

Stephen wants to know more about Martin’s life before his move to East Anglia. So, he’s off to Surany, cruising down the Danube, where he visits the now clos…

Fry egyébként egy brit televíziós műsor keretein belül 2014-ben felkereste nagyszüleinek sírját a nagysurányi zsidó temetőben, majd később azt is megtudta, hogy néhány rokona a holokauszt áldozata lett.

Eurovízió: Sötétséget terjesztenek a bojkott felhívások

Netta Barzilai elítéli azokat, akik az idei izraeli verseny bojkottjára bíztatják a résztvevőket.