Világsztárok ítélték el az Izraelt bojkottáló mozgalmat

Legalább száz világhírű művész ítélte el a zsidó állam bojkottálására irányuló kezdeményezést — írja a Guardian.

Mint arról portálunk is beszámolt, számos hírességet szólítottak fel Izrael-ellenes aktivisták a közelmúltban arra, hogy bojkottálják az Izraelben megrendezésre kerülő Eurovíziós Dalfesztivált.

Most azonban Gene Simmons mellett Sharon Osbourne, Conchita Wurst, Stephen Fry és még sokan mások aláírták azt a nyílt levelet, mely elítéli a dalfesztivál tervezett bojkottját.

A levél úgy fogalmaz, hogy a fesztivál elengedhetetlen

„az eltérő kultúrák összekötéséhez, és az eltérő hátterű emberek összehozásához”.

A szöveg úgy folytatódik, hogy

„sajnálatos módon idén az egység szellemét megtámadták azok, akik a 2019-es Eurovíziós Dalfesztivál bojkottját hirdetik csak azért, mert az Izraelben kerül megrendezésre. Ez a viselkedés eltér a verseny alapító szellemétől, és az egységesség szellemét a megosztottság szellemével helyettesíti”.

A levél szerint az aláírók úgy hiszik, a bojkott egyaránt sérti azokat az izraelieket és palesztinokat, akik „kompromisszumokkal dolgoznak együtt a béke elérésén”.

„Noha mindannyian eltérő véleményeket képviselünk az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatban, abban mind egyetértünk, hogy a kulturális bojkott nem a jó válasz”.

Magyar-zsidó sztárok

Az aláírók között számos magyar-zsidó származású világsztár is szerepel.

Gene Simmons, a világhírű Kiss basszusgitárosa eredetileg Chaim Weitz néven született Izraelben, édesapja Witz Ferenc, édesanyja Kovács Flóra.

Az alábbi videóban még magyarul is megszólal:

Stephen Fry pedig apai ágon brit, anyai ágon pedig magyar-zsidó származású neves angol színész. Édesanyja, Marianne Neumann

magyar-zsidó családban született, Fry anyjának szülei a nagysurányi (ma Szlovákia) Neumann Márton és Rózsa voltak.

Fry egyébként egy brit televíziós műsor keretein belül 2014-ben felkereste nagyszüleinek sírját a nagysurányi zsidó temetőben, majd később azt is megtudta, hogy néhány rokona a holokauszt áldozata lett.

Eurovízió: Sötétséget terjesztenek a bojkott felhívások

Netta Barzilai elítéli azokat, akik az idei izraeli verseny bojkottjára bíztatják a résztvevőket.