Itt az új migrációs válság — Heti Grün

Szenes Hanna képregény és zsidó kommunisták. Konzervativizmus és új osztályharc. Az elmúlt hét izgalmas olvasmányainak összefoglalója Neokohn-cikkek környezetbarát újrahasznosításával.

Kultúra

Bemutatták azt képregényt, amely Szenes Hanna születésének 100. évfordulójára készült, és amellyel az a kiadók célja, hogy minél több magyar fiatal is megismerhesse a cionista hős élettörténetét. Wallenstein Róbert tudósítását a bemutatóról itt olvashatja.

Mezei Márk második regényében ismét zsidó témához nyúlt: könyve a ’80-as évek végén játszódik, főszereplője vidékről kerül fel Budapestre, ahol egyszerre kell megbarátkoznia apja testvérének vallásos életvitelével és megismernie a főváros forgatagát, ráadásul Tengizben halálosan megbetegedett apjának temetéséről is döntenie kell. Megyeri A. Jonatán beszélgetését az íróval itt olvashatja.

Németország

Németország változatlanul az Európába irányuló migráció fő célpontja. Az ország 83 millió lakosából időközben 21,9 milliónak van migrációs háttere, 11,4 millió a külföldi. Valószínűleg négy- és ötmillió között van a 2014 óta bevándoroltak száma, megbízható adatokkal a hatóságok nem szívesen szolgálnak, mivel tartanak a német lakosság nyugtalankodásától. Krisztina Koenen írását itt olvashatja.

Amerika

Irving Kristol minden kétséget kizáróan a huszadik század második felének egyik legmeghatározóbb konzervatív gondolkodója volt az Egyesült Államokban. Kristol művei komoly elméleti alapot adtak a konzervatív mozgalom 60-as évekbeli megújulásához, a későbbi reagani forradalom kibontakozásához. Zsiros Egon, Kristol életéről és munkásságárról írt cikkét itt olvashatja.

Ma az igazi töréspont nem jobb és baloldal között van Amerikában, hanem a bennfentesek szűk elitje és a kívülállók tömege között – állítja Michael Lind, amerikai akadémikus és író új könyvében. Hajdú Tímea recenzióját itt olvashatja.

Lengyel határválság 

A héten minden szem a lengyel-belorusz határra szegeződött, ahol a fehérorosz oldalról migránsok ezrei próbálnak bejutni az Európai Unióba. A legújabb fejleményekről itt olvashat.

Olvasóink figyelmébe ajánljuk

A héten a legolvasottabb cikkünk Izraelről szólt. EU parlamenti képviselők megtekinthették a Hezbollah terroralagútban mire mennek az uniós segélyek. A cikket itt olvashatja.

Ajánlatunk az előző hétről:

Női divatról és közösségről beszélgettünk a Kosher Fashion alapítóival

A Kosher Fashion ruhaszalon sikertörténet a magyar zsidó női divat terén. Csókási Annamaja Köves Dvorával és Kalderon Chana Rivkával beszélgetett.

Borítókép: MTI/AP/BelTA/Leanyid Scseglov