Körbekalauzolták az Európai Parlament képviselőit az izraeliek a Hezbollah terroralagútjaiban

Az Európai Parlament küldöttségének tagjai csütörtökön különleges túrát tettek Izrael északi határa mentén, hogy megmutassák nekik, mire lehetne felhasználni a Libanonnak szánt nemzetközi segélyeket – írja az i24NEWS.

A képviselők közelről megtekinthettek egy hatalmas alagutat – amely az izraeli erők által megsemmisített alagúthálózat része volt –, amely Libanonból Izraelbe vezet, és amelyet a Hezbollah libanoni terrorcsoport használ.

Miközben ártatlan libanoni nézelődők a határkerítés túloldaláról, alig néhány méterről figyelték, különböző európai országok parlamenti képviselői léptek be a 60 láb mély és fél mérföld hosszú alagútba.

A túrát az Európai Vezetői Hálózat (ELNET) szervezte, amelynek célja az Izrael és Európa közötti kapcsolatok erősítése.

„Most már tényleg megérthetik”

– mondta Shai Bazak, az ELNET vezérigazgatója.

„Látják a német gyártmányú ásógépet, amelyet az alagútban hagytak. Megértik, hogy ez 5 millió euróba került nekik. Ezt a pénzt arra költik, hogy új módszerekkel próbálják terrorizálni Izraelt”

– tette hozzá.

A képviselők látogatása egy olyan időszakban történik, amikor az Európai Uniót segíti Libanont, mivel a közel-keleti ország továbbra is mély gazdasági válsággal küzd.

Assita Kanko, az Európai Parlament belga képviselője megjegyezte, hogy az európai adófizetők pénzét nem szabadna odaadni „olyan embereknek, akik arra használják, hogy másokat gyűlöljenek”.

„Semmi sem jobb, mint a saját szemünkkel érezni és látni”

– mondta Bazak.

A Hezbollah több száz kilométeres alagúthálózatot épített ki a fegyverek és harcosok mozgatására

A Hezbollah a második libanoni háborút követően kezdte el a projektet iráni és észak-koreai tanácsadók segítségével.

Címlapkép: IDF/Flickr