Lelőttek egy lengyel katonát a határon, Oroszország desszantosokat vezényel Fehéroroszországba

Fokozódik a helyzet a fehérorosz-lengyel határon.

Véletlenül leadott lövés végzett egy lengyel katonával, aki Lengyelország Fehéroroszországgal közös határán teljesített szolgálatot – közölte szombaton este Stanislaw Zaryn, a titkosszolgálatokat felügyelő lengyel miniszter szóvivője a Twitteren.

Az illetékes szerint a lövést egy lengyel szolgálati fegyverből adták le.

    „Az előzetes vizsgálati eredmények szerint lövést adtak le egy katonai fegyverből, aminek következtében egy katona életét vesztette, a történtekhez harmadik személynek nem volt köze”

– olvasható a katona parancsnokának közleményében, amelyet Zaryn a mikroblogján közzé tett.

A lengyel határőrszolgálat szerint a fehérorosz határőrök segítséget nyújtanak a migránsoknak áttörni a határkerítésen, könnygázt is adtak nekik, amit azok be is vetettek a lengyel határőrök ellen.

„Éjjel (a Podlasie vajdaságbeli) Czeremcha térségében fehérorosz katonák hozzáláttak lebontani az ideiglenes határkerítést. Ledöntötték az oszlopokat, és átszakították a hálót szolgálati gépkocsi segítségével. A lengyel határőröket lézersugárral és stroboszkóppal vakították el”

– olvasható a közleményben.

     „Mellettük mintegy száz migráns várakozott arra, hogy megnyíljon az illegális határátlépés lehetősége. A fehéroroszok könnygázzal is ellátták a bevándorlókat, amelyet azok fel is használtak a lengyel szolgálatok ellen. Ezt és a következő illegális határátlépési kísérleteket is megakadályozták a lengyel határőrök”

– folytatódott a szöveg.

Kezelni tudja-e az Európai Unió a határain kialakult válságokat?

Miközben a fehérorosz kormány a közel-keleti migrációt fegyverként használja az EU ellen, addig a Balkánon a daytoni megállapodás és ezzel együtt Bosznia is, felbomlóban van.

Mindeközben Oroszország egy ejtőernyős alegységet vezényelt Fehéroroszországba hadgyakorlatra, amelynek során két katona életét vesztette – közölte az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint az ejtőernyős alegység az orosz légideszantos erők meglepetésszerű harckészültség-ellenőrzésének részeként az orosz ejtőernyősök egy alegysége leszállást hajtott végre ismeretlen terepen a Fehéroroszország északnyugati területén lévő Grodna megyében. Az orosz katonák közös taktikai gyakorlaton vesznek részt a fehérorosz fegyveres erők alegységeivel.

Az ejtőernyősöket Il-76-os szállító repülőgépek vitték Fehéroroszországba. A moszkvai katonai tárca este arról adott ki tájékoztatást, hogy két szerződéses katona életét vesztette, mert ugrás közben, a talaj közelében hirtelen keletkezett erős szélben összeomlott az ernyőjük kupolája. Mindketten ejtőernyős kiképzők voltak.

    A szerencsétlenül járt deszantosokat kórházba szállították, de már nem tudtak segíteni rajtuk.

A tájékoztatás szerint a közös gyakorlatot követően, amelyre 250 katonát mozgósítottak, az orosz deszantosok visszatérnek állandó oroszországi állomáshelyükre.

Borrell szerint Európa veszélyben van, közös EU-s katonai doktrínát javasol

„Stratégiai felelősségünk van. A polgárok védelmet akarnak. A puha erő nem elég” – mondta Borrell, az Európai Unió kül – és biztonságpolitikai főképviselője.