Borrell szerint Európa veszélyben van, közös EU-s katonai doktrínát javasol

Az Európai Unió kül – és biztonságpolitikai főképviselője szerdán arra figyelmeztette a tagországokat, hogy egy közös ambiciózus doktrínát kell elfogadni, hogy legyen alapja a közös külföldi katonai fellépésnek, továbbá egy bevethető közös haderőnek.

Josep Borrell újságíróknak elmondta, hogy a „Strategic Compass” – amely a legközelebb áll az EU katonai doktrínájához, és a NATO szövetségi célokat meghatározó „Stratégiai koncepciójához” hasonlít – létfontosságú Európa biztonsága szempontjából.

„Európa veszélyben van”

– mondta Borrell a stratégiai dokumentum előszavában, amelyet kiküldtek megvitatásra az EU 27 tagállamának.

„Gyors reagálású képességekre van szükségünk”

– mondta továbbá újságíróknak.

Borrell szerint az egyik elképzelés egy 5000 fős uniós válsáreagáló erő létrehozása, azt azonban hangsúlyozta, hogy Európa kollektív védelméért továbbra is elsősorban az Egyesült Államok vezette NATO-szövetség felel.

Az EU kül- és védelmi miniszterei hétfőn foglalkoznak a kérdéssel, és céljuk, hogy márciusban már egy politikai dokumentumot fogadjanak el.

Bár az európai országok rendelkeznek magasan képzett katonákkal, valamint kiber-, haditengerészeti és légi erővel, az erőforrások 27 hadseregben vannak szétszórva, és az uniós kiképzési és támogatási missziók méretei szerények.

Zöld lámpát adott Joe Biden egy európai hadsereg felállításához?

Az afganisztáni zűrzavar a transzatlanti régió biztonságát is aláásta, ami néhány európai vezetőt egy új független védelmi erő felépítésére sarkallhat – véli Daniel Kochis, az 1945 oldalán írt elemzésében.

A tagállamok nem rendelkeznek az Egyesült Államok logisztikai, parancsnoki és irányítási képességeivel, és nem tudják felvenni a versenyt az Egyesült Államok hírszerzési képességeivel.

Joe Biden amerikai elnök és Emmanuel Macron francia elnök múlt hónapban kiadott közleményében az EU azzal érvelt, hogy hasznosabb szövetségese lehet az Egyesült Államoknak, ha önálló katonai kapacitásokat fejleszt ki.

„Stratégiai felelősségünk van. A polgárok azt akarják, hogy megvédjék őket. A puha erő nem elég”

– mondta Borrell a gazdaságilag erős EU-ról, a világ legnagyobb kereskedelmi blokkjáról.

De annak ellenére, hogy 2017 vége óta sok előrelépés történt a közös védelem létrehozásában (pl. közös fegyver fejlesztések), az EU még mindig nem vetette be zászlóaljnyi méretű harccsoportjait válsághelyzetben.

„Az összes fenyegetés, amellyel szembe kell néznünk, egyre inkább fokozódik, és az egyes tagállamok képességei nem elegendőek ehhez, és egyre csökkennek”

– mondta Borrell a tervezet előszavában.

Az afganisztáni kudarc hozza el a közös európai hadsereget?

Míg a „stratégiai autonómia” hívei szerint Kabul elestének ébresztőként kellene hatnia, addig mások megelégszenek azzal, hogy az amerikai katonai erő európai partnerei maradjanak.