Női divatról és közösségről beszélgettünk a Kosher Fashion alapítóival

Az Óbudai Zsinagógában található Kosher Fashion ruhaszalon sikertörténet a magyar zsidó női divat, illetve közösségalkotás terén is. Vallásról és divatról, illetve a magyarországi zsidó női közösségek által nyújtott lehetőségekről is kérdeztük Köves Dvorát és Kalderon Chana Rivkát. Csókási Annamaja interjúja.

Mi adta az inspirációt a Kosher Fashion óbudai központjának megnyitására? Milyen igények merültek eddig fel a Kosher Fashion bővítésével kapcsolatban?

Köves Dvora: Több éve dolgozom a Női Magyar Közösséggel és látom, hogy milyen igényei vannak a nőknek. Így jött az ötlet, hogy jó lenne a közösségnek nyitni egy Női Központot, ahol olyan szolgáltatásokat tudunk nyújtani, amire szüksége lehet egy nőnek spirituálisan és fizikálisan is egyaránt.

Folyamatosan növekedünk, de kezdetnek most a Kosher Fashion működik az Óbudai Zsinagógában, az emeleten, ahol minden nő megtalálhatja a számára megfelelő ruhát, illetve kiegészítőt. Célom, hogy a többi szolgáltatás is, amit régóta dédelgetek gondolataimban, hozzájáruljanak ahhoz, hogy a nők megtalálják önmaguk és

egy olyan közösség tagjai lehessenek, ahova szívesen térnek be egy ledolgozott fáradt munkanap után.

A centrum keretein belül lesz női mikve spa részleggel, egy különleges paróka és fodrász szalon, kozmetika, kávézó és női tanulás központja is ott lesz. Illetve a Kosher Fashion ruhaszalon is ide fog átköltözni.

Hogyan tudnak minden korosztályt megszólítani? A tapasztalatok alapján mi vonzza legjobban a fiatal/ középkorú/ idősebb korosztályt?

Köves Dvora és Chana Rivka Kalderon: Mindig arra törekszünk, hogy minden korosztály megtalálja a számára megfelelő ruhadarabot, mint színben, mint stílusban. Emellett fontosnak tartjuk az egyediséget is,

hisz minden Nő azt szereti, ha ruhája egyedi és nem jön vele szemben az utcán ugyanaz a ruhadarab.

Ezért is tartjuk szem előtt minden rendelésnél ezeket a sémákat. Szerintem ez vonzza leginkább vásárlóinkat.

A Zsidó Napokon divatbemutatóval készültek a Kosher Fashion nyári kollekciójának darabjaival. Mi alapján választják ki a ruhadarabokat ebbe a kollekcióba? Mi volt a legjobb/legizgalmasabb pontja a bemutatónak és milyenek voltak a visszajelzések?

C. R. K.: Megpróbáltuk kiválogatni a kollekcióból a legkülönlegesebb darabokat.

Bevallom őszintén, nem volt könnyű dolgunk, hisz az összes ruha gyönyörű és mindegyik közel áll a szívünkhöz.

Itt többek között figyelembe vettük azt is, hogy modelljeinken melyik ruha állna a legjobban, illetve a szín és minta kompozíciók közül melyik az, mely a 2021-es nyári trendnek leginkább megfelelő. Nagyon sok pozitív visszacsatolást kaptunk, mely megerősített engem és kollégáimat is abban, hogy tökéletes az irány, amin elindult a Kosher Fashion.

Mik a kóser női ruházkodás szabályai és alapvetései?

K. D.: A zsidó öltözködés, mely nem csak szimplán öltözködés, hanem egy életforma is, tágabb értelemben életmód és viselkedés, melyet cniutnak nevezünk.

A fő irányvonala a szerény, visszafogott, nem magamutogató öltözködés.

Ez vonatkozik nem csak a ruhadarabok hosszára, hanem az anyagára és stílusára egyaránt. A zsidó vallás elsősorban azt vallja és tanítja, hogy a női szépségnek nem a külsőségek miatt, hanem a belső szépségből fakadóan kell ragyognia. Ezek a vallás elvek inspiráltak minket a Kosher Fashion megalapításához.

A Kosher Fashion nem csak a ruhákról szól, hanem a spirituális közegről is. Milyen programokkal és eseményekkel tartják fenn a közösséget?

K. D.: Egy modern zsidó nőnek, aki nem tartozik közösséghez, és nem tudja tartani a hagyományokat, biztosan hiányzik a spirituális feltöltődés és a társaság, a barátok, akik erőt adnak a mindennapi élethez. Ha csak a materiális dolgokkal tudunk foglalkozni és nincs meg a spirituális feltöltődés, akkor nagyon kimerítő tud lenni a mindennapi élet. Nagyon fontos a női közösséghez való tartozás mindenki számára. Fontos, hogy ott a barátnőkkel meg tudják osztani a mindennapokat, és így erőt tudjanak adni egymásnak. Szeretnénk megteremteni nekik ezt a közeget, ahol nyugodtan és kényelmesen feltöltődhetnek.

A Rabbi és a Rebbecen pedig továbbadják a közösségnek a Chabad mozgalom és a Tóra tartalmát.

A nők eljönnek hozzánk az imákra, kiddusokra és a tanulásokra, illetve igyekszünk többféle sokszínű programot szervezni számukra, különleges napokat, mikor például olyan témákat veszünk elő, ami az élethez szükséges, az élethez való a Tóra szemszögéből, ilyenek amikor a gyermeknevelésről, házasságról és a munkáról beszélgetünk velük.

Ezenkívül olyan napokat is szervezünk amikor közösen főzünk, akár egy főző tanfolyam keretein belül, vagy egészségnapot tartunk, mikor a mozgás és az egészséges életmód kerül előtérbe.

Az ideális nő képe változik az idővel és trendekkel. Milyen értékeket helyez előtérbe ruházkodásában leginkább a modern kor nője? Van általános különbség az izraeli és magyarországi női divatban?

C. R. K.: Az izraeli vallásos öltözködés, visszafogottabb és nőiesebb, mint az európai öltözködés, de megtartja a divatot, és ugyanolyan fontos a csinos öltözködés. Mondják mostanában, hogy “attól még, hogy kóser azért csinos”. Egy közös barátnőnk ennek a jegyében tart november végén egy divatbemutatót, amin mi is újra bemutatkozunk a Kosher Fashion Őszi/Téli kollekciójával, illetve bemutatjuk új lányka ruha részlegünket is.

Milyen spirituális szerepe van az ékszereknek egy nő életében? Mely szimbólumo(ka)t viseli szívesen a zsidó nő ékszerként és mi ennek(ezeknek) a jelentése?

C. R. K.: Az ékszereknek spirituális értéke és jelentősége a zsidó nők számára az esküvőjük napján van. Valamint akár az öltözködésben a kiegészítőknél is ugyanúgy visszatér a visszafogottság és a letisztultság fogalma.

Címlapfotó forrása: Kosher Fashion

Ismerjük-e saját hőseinket? Interjú Susanna Egrivel

Susanna Egri magyar holokauszt-túlélő, de olasz táncművészként ismerik a nagyvilágban. Nagyapja volt zsidó, és emiatt az egész családjára halál várt a második világháború idején.