Jövő heti Kohn

Szenes Hanna és Pataki Ferenc szerelme Dombóváron, klezmer az Állatkertben, költészet Szegeden, holokauszt-megemlékezés Újpesten. Zsidó programajánló.

Kedd este 6-kor a dombóvári Városi Uszodánál domborművet avatnak Szenes Hanna és Pataki Ferenc emlékére. Dombóvár díszpolgárának, a két éve elhunyt Pataki Ferenc fejszámolóművésznek a harmincas években Szenes Hanna volt a nagy szerelme, aki akkoriban a városban nyaralt a rokonainál. Azután a történelem elszakította őket, de legendás szerelmüknek most emléket állítanak Pataki Ferenc szülővárosában.

Szerda este fél kilenckor Jávori Ferenc „Fegya” legendás zenekara, a Budapest Klezmer Band ad koncertet a Fővárosi Állat- és Növénykertben, vendégművészként színpadra lép Polnauer Flóra.

Budapest Klezmer Band – Liedele in Jiddis!

A Budapest Klezmer Band 1990 óta szórakoztatja közönségét lendületes és humorral átszőtt színpadi fellépéseivel. Virtuóz módon ötvözi a Kárpát-medence különféle zenei irányzatait. A zenekar tagjai hangszereik igazi mesterei, akik a műfaji határokon átívelően újrafogalmazzák a klezmer zenét. A sajátos zenei kompozíciókban a hagyományos jiddis motívumok kiegészülnek cigányzenéből átvett és népzenei elemekkel, amit egy csepp modernitással fűszereznek.

Csütörtök este hatkor a Szegedi Zsidó Hitközségen felolvasás és beszélgetés lesz Barukh költővel, aki családjával együtt három éve hagyta maga mögött Budapestet. és kezdett új életet az izraeli Arava sivatagban. Most onnan ír terápiás szabad verseket lélekről, Izraelről, világbékéről. Az első pillanattól megosztotta történeteit a Facebookon, melyeket több irodalmi portál is felkapott.

Barukh: Felolvasás és beszélgetés

Barukh: Feolvasás és beszélgetés az izraeli életről magyar szemmel „Barukh én vagyok” Barukh és családja három éve hagyták maguk mögött Budapestet. és kezdtek új életet az izraeli Arava sivatagban. Most onnan ír terápiás szabad verseket lélekről, Izraelről, világbékéről. Az első pillanattól megosztotta történeteit a Facebookon, melyeket több irodalmi portál is felkapott.

Vasárnap este 6-kor az újpesti zsinagógában megemlékezést tartanak az Újpestről, Rákospalotáról, Pestújhelyről, és Szentendréről elhurcolt testvéreinkről, akik a gyűlölet pusztításának mártírjai lettek. Gyászbeszédet mond: Szerdócz Ervin főrabbi

Emlékező gyász-istentisztelet

Megemlékezünk az Újpestről, Rákospalotáról, Pestújhelyről, Szentendréről elhurcolt testvéreinkről, akik a gyűlölet pusztításának mártírjai lettek. Gyászbeszédet mond: Szerdócz Ervin főrabbiElőimádkozó: Rudas Dániel kántorOrgonán kísér: Ferenczi Eszter Tisztelettel várjuk mindazokat, akik velünk éreznek és együttérzésükkel megtisztelik megemlékezésünket. Tovább az esemény oldalára „