Szalonzsidózás és bizalmatlanság övezi a Szenes Hanna-falfestmény tervét

“Ingyen és bérmentve” ajánlgatják Budapest 9. kerületében a budapesti születésű cionista hős, Szenes Hanna tiszteletére tervezett falfestményt. A műalkotáshoz hosszú hónapok óta keresik a házat a Ferencvárosban, ahol a polgármester nyílt levelében próbálta felgyorsítani a furcsa okok miatt késlekedő folyamatot — olvasható a Bennem Élő Eredet projekt cikkében.

Amint a Neokohn is megírta,

“Keresek egy házat Ferencvárosban! (…) Várom a jelentkezését annak a háznak, amelynek lakói szeretnék maguknak Szenes Hanna képét ingyen és bérmentve!”

– üzente márciusban saját Facebook oldalára Baranyi Krisztina polgármester.

Ferencváros vezetője — ahogy fogalmazott — “egy elfelejtett hősnek, egy igazi szuper-nőnek, Szenes Hannának emléket állító festmény” miatt választotta a közösségi média népszerű platformját.

A Bennem Élő Eredet tavaly tavasszal kezdte dokumentálni a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) Szenes Hanna születésének 100. évfordulója miatt életrehívott egész éves rendezvénysorozatát, ezért egyrészt örömmel, másrészt némileg meglepődve vette észre a kerület felhívását. Megkerestük a kultúráért felelős alpolgármestert, Döme Zsuzsannát, akitől a részletek iránt érdeklődtünk.

A kerület kulturális koncepciójának fontos része, hogy a szürkeséget váltsa fel egy sokkal élettelibb, színesebb arculat, ez a kezdetektől fogva stratégiai programunk

— fogalmazott az alpolgármester, aki korábbról ismerte azt a fiatal magyar képzőművészt, aki most tűzfalfestéssel szeretne emléket állítani Szenes Hannának. A Taker néven ismert, számos nemzetközi helyszínen ( Spanyolországban, Új-Zélandon, Izraelben vagy épp az Egyesült Államokban) már bizonyított festő saját maga kereste meg az önkormányzatot. A felek már lassan egy éve próbálják megtalálni a legideálisabb épületet a nagyszabású munkára.

Tűzfalra festenék Szenes Hannát Ferencvárosban

Olyan ház jelentkezését várják, amely rendelkezik egy minimum 8 méter magas és 4 méter széles tűzfallal, és szeretne egy graffitit a második világháború cionista hősnőjéről.

A festmény elkészítéséhez minimum 8 méter magas és 4 méter széles tűzfalra lenne szükség.

A hatalmas falfestményekre specializálódott graffitiművész, Taker egy izraeli pályázaton nyert forrást a munkájához, vagyis a kerületnek nem kerülne pénzbe az alkotás

– mondta Döme, aki szerint azért állt elő a polgármester a minapi felhívásával, mert szerette volna felgyorsítani a festmény megvalósításának menetét.

Nem találtak önkormányzati épületet ehhez a mérethez, ezért volt szükség meghirdetni a lehetőséget, hiszen a kerület szeretné, ha náluk kaphatna emléket Szenes Hanna

– tette hozzá az alpolgármester, aki bízik abban, hogy találnak megfelelő társasházat. Mint mondta,

ideálisan egy 10 emeletes ház lenne a legjobb, próbálkoztak is már két helyen, de az egyiknél technikai problémák adódtak, a másiknál pedig a lakóközösség nagy arányban leszavazta a kezdeméynezést.

Hogy miért? Nos, Döme Zsuzsa csak óvatosan fogalmazott, igaz, “szomorú tapasztalatait” röviden megosztotta velünk: Voltak olyan lakók, akik attól tartottak, hogy Szenes Hanna miatt “biztosan összefirkálnák majd” a ház falát, vagy hogy “egy ígéretes reklám felfestéséből jobban profitálhatna a ház”. Azonban a politikus szerint “volt némi szalonzsidózós”-hangulata is az összhatásnak.

Szenes Hanna fontos szereplője a történelemnek, egy bátor ember volt, aki példamutatóan cselekedett

— emelte ki Döme, aki hozzátette: nagyon bíznak abban, hogy a művészeti alkotásnak sikerül a kerületben helyet találniuk. Hogy meddig folytatják a keresgélést?

“Addig mindenképpen, amíg a művésznek nem megy el a kedve, vagy amí nem jár le a határideje annak, hogy megvalósíthassa a terveit”.

Szenes Hanna az ismert színpadi szerző és újságíró, Szenes Béla lányaként 1921-ben született Budapesten, asszimilálódott zsidó családban, 1939-ben emigrált Palesztinába. A második világháború alatt belépett a brit hadseregbe. A brit királyi légierő ejtőernyőseként 1944. márciusban ledobták a volt Jugoszlávia területére azért, hogy szervezzék és segítsék a zsidó ellenállást, de a magyar határ átlépése után elfogták, megkínozták, és 1944. november 7-én – bírósági tárgyalás nélkül – kivégezték.

A teljes cikk itt olvasható.

Nem csak ejtőernyős volt! – Képregény Szenes Hannáról

Bemutatták azt képregényt, amely Szenes Hanna születésének 100. évfordulójára készült, és amellyel az a kiadók célja, hogy minél több magyar fiatal is megismerhesse a cionista hős élettörténetét.