Tűzfalra festenék Szenes Hannát Ferencvárosban

Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere Facebook-oldalán hirdette meg egy óriási falfestmény a tervét a második világháború cionista hősének emlékére.

Az alkotást a Taker művésznéven dolgozó, nemzetközileg is elismert, falfestményekre specializálódott graffitiművész fogja elkészíteni.

„Egy olyan házat, melynek tűzfalára ez az óriásfestmény kerülhet. Egy elfelejtett hősnek, egy igazi szuper-nőnek, Szenes Hannának emléket állító festmény. Szenes Hannát 23 évesen brutálisan megkínozták majd agyonlőtték a nyilasok”

– írja bejegyzésében Baranyi Krisztina.

A festmény elkészítéséhez minimum 8 méter magas és 4 méter széles tűzfalra lenne szükség. Várom a jelentkezését annak a háznak, amelynek lakói szeretnék maguknak Szenes Hanna képét ingyen és bérmentve!

— fogalmazta meg a feltételeket a polgármester.

A terv szerint a falfestményen egy oroszlán ölelésében Szenes Hanna gyermekkori képe lenne látható. Felette a következő felirattal: Szenes Hanna. Magyar. Zsidó. Költő. Harcos. A kép alsó részén pedig ejtőernyős szimbólumok utalnának Szenes Hanna hőstettére.

Szenes Hanna 1921-ben született Budapesten, asszimilálódott zsidó családban, 1939-ben emigrált Palesztinába. A második világháború alatt belépett a brit hadseregbe. A brit királyi légierő ejtőernyőseként 1944. márciusban ledobták a volt Jugoszlávia területére azért, hogy szervezzék és segítsék a zsidó ellenállást, de a magyar határ átlépése után elfogták, megkínozták, és 1944. november 7-én – bírósági tárgyalás nélkül – kivégezték.

A száz éve született Szenes Hannáról nyílik kiállítás Dombóváron

A városban 2019-ben teret neveztek el róla, illetve egy őt és Patakit ábrázoló domborművet is felavattak a városi uszoda épületén.