Mérföldkövek hete — Heti Grün

Különös purim és születésnapos Neokohn, lefejezett szólásszabadság és megmosolygott TGM, csöndes háború és elhallgatott nagyágyú. Az elmúlt hét izgalmas olvasmányainak összefoglalója Neokohn-cikkek környezetbarát újrahasznosításával.

Jiddiskeit

Az idei év Purim ünnepe különös mérföldkő. Pont egy éve annak, hogy életünk feje tetejére állt és a COVID-19 járvány pusztítása emberéletek százezreit követelte világszerte. Erről írt lapunk főszerkesztője, Megyeri A. Jonatán.

Neokohn

Február 25-én volt a Neokohn második születésnapja. Megyeri A. Jonatán köszöntője egyben a 10 437. bejegyzés a volt portálunkon.

Kultúra, diaszpóra

A mai magyar nemzet alapja nem a honfoglalók, hanem egy nagy európai dzsembori, ezért fikció, hogy bármi közünk lenne a turulmadárhoz – mondta lapunknak Nagy Dénes rendező, aki első nagyjátékfilmjével kapott meghívást a világhírű német fesztiválra, a Berlináléra. Wallenstein Róbert interjúja itt olvasható.

Rivka bat Moshe India délnyugati részén, Goában él, a feltörekvő zsidó közösségekkel dolgozik, hogy zsidó életet éljenek és tanuljanak Izraelről. Az aktivistával Gulyás Virág készített interjút.

Big tech

Az Ausztrália-Facebook ellentét magva, hogy a nagy techcégek nem fizetnek az általuk megosztott hírekért, lefölözik a hirdetési bevételeket, miközben a hagyományos sajtó – amelyik előállítja ezt a tartalmat – nem bírja a versenyt, halódik. Sebes Gábor cikke itt olvasható.

Kultúrharc

Úgy tűnik, a radikális iszlamistáknak a tavaly őszi brutális lefejezős merénylettel sikerült megfélemlíteniük a francia tanárokat, ami mindenképpen aggasztó fejlemény. A téma kapcsán lapunk szerzője, Pelle János történész fogalmazott meg aggódó sorokat.

A hazánkban egyre szélesebb teret hódító radikalizálódó baloldalnak van egy igencsak megmosolyogtató önellentmondása, mely legerősebben az eszmei múlthoz való viszonyulásban nyilvánul meg. Gyenge Dánielt ezúttal TGM interjúja mosolyogtatta meg.

Douglas Murray brit író új könyve a faji kérdés és a szélsőbaloldal összefonódását boncolgatja – de hogyan érinti mindez az amerikai zsidókat? Veszprémy László Bernát, lapunk főszerkesztő-helyettese ismerteti a brit szerző munkáját.

Izrael

Irán regionális hatalomra törne, ám Izrael ezt megakadályozná. Nyílt összeütközést egyik ország sem akar, de kérdés: meddig lehet elkerülni? Erre a kérdésre keresi a választ lapunk szerkesztője, Hajdú Tímea.

Amerika

Hetven éves korában meghalt Rush Limbaugh, az amerikai konzervatív média nagyágyúja, aki harminc éven keresztül az átlag amerikaiak szócsöve volt. Limbaugh-ról Hajdú Tímea emlékezett meg.

Áldatlan állapotok — Heti Grün

Az átszakadt gáttól a nehézkes átvételig, a megrázó állásfoglalástól az elutasító nagykövetig, a sikeres etiópoktól a kimosdatott kitörésig.

Címlapkép: MTI/EPA/Justin Lane