Rush Limbaugh — az amerikai rádiózás Trumpja

A Neokohn szerkesztője

 

Hetven éves korában meghalt Rush Limbaugh, az amerikai konzervatív média nagyágyúja, aki harminc éven keresztül az átlag amerikaiak szócsöve volt. 

Rush Limbaugh legendás amerikai rádiós múlt hét szerdai halálhírére a demokraták ünnepelni kezdtek a Twitteren és többek között a „rohadj a pokolban” és a „nyugodj a pisában” címkékkel lepték el az oldalt. Carrie Wittmer, a GQ és a Vulture magazin kritikusa például a következőt írta ki az oldalára: „imáimat és gondolataimat küldöm azoknak a seggfej konzervatívoknak, akiknek nem működtek az imái és gondolatai Rushért. Szétröhögöm magam.”

Republikánus oldalon több ezren emlékeztek meg a médiaszemélyiségről. Ben Shapiro konzervatív kommentátor podcastjében elmondta, hogy Limbaugh tört utat a konzervatív honlapok és rádiók számára és megemlékezett arról, hogy gyerekkorában az édesapja mindig Rush-t hallgatta a kocsiban. Marsha Blackburn republikánus szenátor a következőt írta Twitteren:„Rush Limbaugh fontos és inspiráló alakja volt a konzervatív mozgalomnak, nagyon fog hiányozni. Őszinte részvétem a Limbaugh családnak.” Donald Trump is megemlékezett a rádiósról a Fox News csatornán, amely az első interjúja volt, mióta elhagyta a Fehér Házat. Trump elmondta, hogy a halála előtt néhány nappal beszélt Rush-sal, és dicsérte a férfi bátor kiállását és harcát a betegség ellen.

Trump reacts to Rush Limbaugh’s death on Fox News: ‘He is a legend’

Former President Trump joins Fox News to discuss Rush Limbaugh’s media legacy. Limbaugh died at age 70 after a battle with lung cancer.Subscribe to Fox News!…

Az újságok nekrológjai szintén két csoportra voltak oszthatóak, a konzervatívok Limbaught méltatták, míg a liberálisok nem győzték hangsúlyozni mennyire megosztó személyiség volt a rádiós.

Több politikai kommentátor rámutatott, hogy ma már Amerikában a New York Times és a Washington Post nagyobb tisztelettel ír nekrológot likvidált terroristákról, mint a konzervatívokról.

Rush Limbaugh igazi amerikai jelenség volt, és bár híre eljutott Európáig, nem igazán volt ismert ezen a kontinensen. Pedig az Egyesült Államokban hatalmas hatása volt a politikára és a médiára és rádióműsorát hetente több, mint 20 millió ember hallgatta. Mielőtt a Fox News betört volna a médiapiacra Limbaugh volt az első konzervatív hang, aki amerikaiak tömegeihez eljutott.

Rush Limbaugh
Fotó: Gage Skidmore/Flickr

Konzervatív sztár születik 

Az Egyesült Államokban a média jelenleg 6 nagy cég kezében van, és ebből az egyetlen, ami konzervatív az a News Corp, amely a Fox Newst, a Wall Street Journalt és a New York Postot birtokolja. Az országos média alapvetően demokrata irányba hajlott mindig, bár volt idő, mikor a tv csatornák híradói még valóban függetlenek próbáltak lenni. A hetvenes nyolcvanas években a republikánusok ugyan sorra nyerték a választásokat, de szép lassan elvesztették a kultúrát, amelyben nagy szerepet játszott a média is. Amerikában szigorú törvények szabályozták a rádiózást, és kötelező volt minden politikai vélemény ellenkezőjének is teret adni. Mikor ezt a szabályt megszüntették 1988-ban akkor lépett a színre Rush Limbaugh.

Az ekkor 38 esztendős Limbaugh már tinédzser kora óta rádiózott, de hosszú ideig sikertelen volt. Rush egy missouri kisvárosból származott, és szülei hagyományos értékrend szellemében nevelték, és ezt az értékrendet hangoztatta a rádióban is, időnként talán túlságosan is durva stílusban.

A Rush Limbaugh Show egy három órás politikai témájú műsor volt, amelyben nem voltak vendégek, betelefonálók is csak ritkán. Pont abban az időszakban robbant be a műsor, mikor a politikai korrektség megjelent az egyetemeken.

Limbaugh kedvenc célpontjai a feministák (a femináci kifejezés tőle származik), a melegjogi aktivisták és a környezetvédők voltak. A férfi beszólt addig érinthetetlennek gondolt embereknek, és olyan témákról beszélt, amikről senki más nem mert.

Három órás műsorában számtalan politikai témát végigbeszélt, támogatta az adócsökkentéseket, a kisebb kormányzatot és külpolitikai kérdésekben neokonzervatív volt.

Népszerűsége néhány év leforgása annyira megnövekedett, hogy 1991-ben már övé volt a leghallgatottabb rádióműsor az Egyesült Államokban. Ekkor a 60 Minutes nevű népszerű amerikai tv műsor portrét készített róla, amelyben „Amerika legveszélyesebb emberének” nevezték.

Limbaugh egy interjúban annak tulajdonította a sikerét, hogy abban az időben ő volt az egyetlen konzervatív hang a főáramú médiában.

„Azok az emberek, akik tradicionális értékeket vallanak, de nem vesznek részt a politikában, csak a szavazás napján, ezek az emberek nagyon aggódnak, hogy elvesznek azok az értékek, amelyeket a zászlónk szimbolizál. Ők most megpróbálnak visszaütni” – mondta Rush Limbaugh 1990-ben.

Eltékozolt szabadság — Hogyan adja fel a jogait a Nyugat az egyenlőség nevében

„Sokan elismerik a PC elnyomó jellegét, de azt mondják, hogy ez egy átmeneti fázis, amelyre már nem lesz szükség, ha mindenki toleráns lesz”

Meg nem értett kultúrharcos 

Gúnyos stílusa megosztotta a republikánusokat is, akik ugyan egyetértettek sok mindennel, amit a rádiós mondott, de nem bírták elviselni a stílusát.  Konzervatív körökben a három ex-feleséggel rendelkező Limbaugh életmódját is sok kritika érte. A médiaszemélyiség befolyása azonban olyan nagyra nőtt, hogy a párt nem tudta őt figyelmen kívül hagyni. A férfi már a kilencvenes években kultúrharcról beszélt, de a republikánus párt vezetése ekkoriban még nem fogadta el ezt a narratívát.

Mark Steyn konzervatív író és kommentátor nekrológjában azt írta, hogy az elmúlt évtizedek során sok republikánus igyekezett azon, hogy valahogy megszabaduljanak Rush Limbaugh-tól. Steyn szerint a rádiós szinte egyedül megakadályozta a konzervatív ideológiák teljes marginalizálódását.

Az ő példájára a rádió lett a konzervatívok egyik legfontosabb szócsöve és a mai napig milliók kapcsolódnak be különböző mérsékelten jobboldali műsorokba.

Limbaugh egy gyűlölt személyiség volt az amerikai baloldalon, amit jelez az is, hogy halálát követően számtalan cikk született, amely még Amerika politikai polarizáltságát is neki tulajdonítja.

A rádiósnak az elmúlt harminc évben sokszor kellett bocsánatot kérnie. Egyik legnagyobb botránya az volt, hogy gúnyolódott az AIDS fertőzéssel, valamint kétségbe vonta Michael J. Fox, Parkinson diagnózisát. Később mindkét esetért bocsánatot kért. Kemény stílusa, és a napi három órás műsoridő számtalan elszólásra adott neki lehetőséget, ráadásul a rádiós formátum sokkal nagyobb szabadságot adott a műsorvezetőknek, mint a televízió vagy ma az internet.

Steyn leírta a megemlékezésében, hogy akik személyesen is ismerték mindig elmondták, hogy Rush Limbaugh egészen más volt az életben, mint a rádióban. Mike Cernovich amerikai újságíró leírta, hogy több, mint 46 millió dollárt gyűjtött rákos betegeket segítő alapítványnak és még a New York Times is megjelentetett róla egy cikket, amelyben arról írtak, hogy a rádiós az évek során több millió dollárnyi borravalót hagyott ott az éttermekben.

Limbaugh és Trump. Fotó: Gage Skidmore/Flickr

Donald Trump 2015-ös feltűnésekor Rush Limbaugh volt az egyik első, aki potenciált látott az üzletemberben. Trump hasonló okoknak köszönhette népszerűségét, mint ő: vicces volt, szókimondó és durva. A két kívülálló hamar egymásra talált. Limbaugh végig támogatta az üzletember kampányát és több alakalommal részt vett a rendezvényein.

Miután Trumpot megválasztották gyakran kritizálta az elnököt. Például úgy gondolta, hogy Trump nem teljesítette az ígéreteit a bevándorlási reformmal kapcsolatban. A műsora Trump alatt új életre kelt, és többször nyilatkozta, hogy jobban szereti a rádiózást, mint mikor harminc éve befutott.

2020 elején Rush Limbaugh-t késői stádiumú tüdőrákkal diagnosztizálták. A betegség hatására a hatalmas termetű rádiós jelentősen lefogyott, de nem sokat beszélt az állapotáról a műsorában.

Utolsó évében a rádiós aktívabb volt mint valaha a kultúrharccal kapcsolatban. Az internetes média ekkor már teljesen figyelmen kívül hagyta, de hűséges 20 milliós hallgatói tábora minden hétköznap bekapcsolta a műsorát.

Az elmúlt években a rádiós gyakran elismételte, amit már a kilencvenes években mondott: Amerika lelkéért folyik a harc.

„Fordulópontnál vagyunk. Aggódom, hogy sokan nem értik meg, hogy közel járunk ahhoz, hogy elveszítsük az országunkat, abban az állapotában, ahogy eredetileg meg lett alapítva. Mindig lesz egy Amerika, de, hogy milyen lesz az az Amerika az most az igazi tét” – mondta egy interjúban 2018-ban a Fox News csatornán.

Rush Limbaugh február 17-én halt meg floridai otthonában. Aznap senki nem helyettesítette a műsorát, hanem felesége jelentkezett be, hogy megköszönje a hallgatóknak az elmúlt harminchárom évet. Testvére David Limbaugh konzervatív író a következőt írta róla egy nappal a halála után: „Még nem állok kész arra, hogy beszéljek, de nagyon büszke vagyok az én csodálatos, szeretett testvéremre. Ezrek osztották ma meg, hogy mit jelentett ő számukra. Nehéz szavakba önteni a bánatom, de hatalmas büszkeség tölt el a bátyám miatt. Szeretlek Rush. Köszönöm mindenkinek!”

Antiliberális kultúrharc: Amerika végveszélyben

Az egalitárius, radikális baloldali mozgalmak alapvetően formálnák át a kultúrát, a demokráciát, az amerikai nemzeteszmét. Gyenge Dániel írása.