Áldatlan állapotok — Heti Grün

Az átszakadt gáttól a nehézkes átvételig, a megrázó állásfoglalástól az elutasító nagykövetig, a sikeres etióp zsidóktól a kimosdatott kitörésig. Az elmúlt hét izgalmas olvasmányainak összefoglalója Neokohn-cikkek környezetbarát újrahasznosításával.

Jiddiskeit

Taub Eizik, nagykállói rabbi 200 éves halálozási évfordulója alkalmából Cseh Viktor emlékezett meg a rabbi életéről és híres daláról.

Magyar-zsidó közélet

Deutsch Róbert Deblinger Eduárdot váltotta a Magyarországi Autonóm Ortodox Hitközség (MAOIH) élén. A nagymúltú hitközség forrás- és emberhiánnyal is küszködik, az új elnököt terveiről és az átvételkor talált állapotokról kérdezte lapunk főszerkesztője, Megyeri A. Jonatán.

A hazai média örvénylő, zavaros, mégis gátak közé kényszerített folyama számos érdekes uszadékot sodor magával – így merengett el lapunk szerzője, Pelle János történész Breuer Péter Heti TV-s interjúján.

Folytatódik a nyilatkozatharc a két neológ szervezet, a Mazsihisz és a Zsima között, lapunk erről is tudósított.

Lapunk szintúgy megírta, hogy markáns szerkesztőségi állásfoglalásban nyilvánított véleményt a Mazsihiszt megrázó szexbotrányokról a Szombat zsidó folyóirat.

Izrael

Izrael állam magyarországi nagykövete sajtótájékoztatón magyarázta el, a zsidó állam álláspontja szerint miért tartja „politikailag motivált” döntésnek az Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ítéletét. A követség sajtótájékoztatójáról szóló riportunk itt olvasható.

Mennyire szabad hinni a Palesztin Hatóság demokratikus választásokról szóló ígéreteinek? – teszi fel a kérdést lapunk Tel Aviv-i szerzője, Nagy Gabriella.

Hogyan jutott az etióp zsidóság a mai Izrael területére és hogyan illeszkedtek be Izrael társadalmába? Az Eurovízió etióp származású izraeli döntőse kapcsán kereste a történelemben válaszokat Csókási Annamaja.

Történelem, holokauszt-emlékezet

Nem Magyarországot, és főleg nem Európát védték ezek a „hősök”, hanem a náci Németországot, és azt az eszmeiséget, amely felel a világháborúért és felel a Holokausztért. Erről szól a Tett és Védelem Alapítvány titkárának, Szalai Kálmánnak írása.

Pelle János cikkében az 1914-ben született és 1992-ben meghalt Östreicher Emil sikerekben gazdag pályafutását vázolta fel, akit a játékosai Don Emilio néven emlegettek.

Előnyös tisztességtelenek — Heti Grün

Elhagyott kipától a rabbikar égő házáig, a kilakoltatott tévétől a transznemű versenyig, az önkényes jogászoktól a vitatkozó történészekig.