Nem utópia az antiszemitizmus-mentes világ

Rivka bat Moshe India délnyugati részén, Goában él, a feltörekvő zsidó közösségekkel dolgozik, hogy zsidó életet éljenek és tanuljanak Izraelről.

Megosztana velünk egy történelmi gyorstalpalót az indiai zsidóságról?

Ma körülbelül 5000 zsidó él Indiában. Az 1,3 milliárd lakosságból ez igencsak egy kisebbség. A legnagyobb közösség a Bene Israel és a bagdadi zsidók Mumbaiban. A legrégibb zsidóság pedig a Cochini-vonal, akikből mára már csak egy-két ember maradt Indiában, a legtöbbjük alijázott, amint lehetett.

A zsidóság Indiában az egyik legrégibb „külföldről” behozott vallás. Soha, semmilyen gond vagy konfliktus nem volt a muszlimokkal vagy a hindukkal.

Több ezer éve békében élünk együtt, s a zsidóság mindig nagyon szoros közösségekben élt. Saját hagyományokat alakítottunk ki, amik ötvözik a zsidó és indiai kultúrát. Minden zsidó esküvőt és fesztivált átitat a hindu kultúra is. A bagdadi zsidók mindig is vállalkozók, üzletemberek voltak. A keleti Rothschildok, így hívják őket. Mumbai sokat köszönhet nekik. Ezek a zsidók iskolákat, zsinagógákát építettek.

Rivka bat Moshe.

De hogyan élnek ma a zsidók Indiában? Biztonságban vannak, vagy küzdenek az antiszemitizmussal?

Őszintén mondom, hogy nincs probléma Indiában, nincs antiszemitizmus, nincs zsidóellenesség. Békében élünk együtt. Az egyetlen alkalom, amikor a zsidóknak rossz volt itt, az inkvizíció ideje alatt volt. Ez Goa történetének egy rendkívül szomorú része. De ez a múlté… (2008-ban hat zsidó életét követelte a mumbai Chábád-közösség elleni iszlamista terrortámadás, a hónap elején pedig Izrael Új Delhi-i követsége előtt robbant bomba – A szerk.).

A zsidóság elsősorban világi vagy ortodox? Cionisták vagy Izrael-ellenesek?

A 99,9%-uk ortodox. Itt nincs mainstream vonal vagy reform felekezetek, s ez mindig is így volt. Az itt élő zsidóság fele cionista, a másik fele pedig teljesen semleges, így igazi Izrael-ellenesség nincs. Viszont cionista büszkeség sincs.

A Herut mozgalom indiai vezetőjeként ezt próbálom meg felébreszteni.

Önt érte bárminemű zaklatás zsidósága miatt?

Soha nem zaklattak zsidóságomért. Legalábbis indiai soha sem.

Ön szerint mi a nemzedékünk szerepe a zsidógyűlölet leküzdésében?

Amennyiben csak Indiát nézem, itt a cionizmus teljesen hiányzik az oktatásból. Soha nem olvashatunk Izraelről egy indiai tankönyvben. De még a holokausztról vagy a második világháborúról sem. Nagy szükségünk van egy tudásalapú oktatásra – beszélnünk kellene arról, hogy mit képviselnek a zsidók és mi is a cionizmus. Amennyiben az egész világot és a diaszpórát nézem, a cionista oktatás ott is nagyon fontos lenne, mert az emberek teljesen félreértik, amit Izrael képvisel. Rossz és hamis információkkal hergelik egymást. Ez óriási probléma, mivel ez az, ami táplálja a zsidógyűlöletet.

Mit jelent az Ön számára a cionizmus?

Számomra a cionizmus azt jelenti, hogy szabadon kifejezhetem magam zsidóként, hogy nem kell félnem és megélhetem a zsidóságomat és tudom, hogy van egy országom, Izrael. Izrael egy zsidó nemzet, és minden zsidónak, tekintet nélkül irányzatukra, színükre, hagyományukra, joga van Izrael földjén élni.

Mi lenne az üzenete azoknak, aki még mindig azt hiszik, hogy a cionizmus valami rasszista, bűnös dolog?

Lévén, hogy van fehér, fekete, barna zsidó, már eleve nem lehet rasszizmusról beszélni. Ez megint a tudás hiánya és a perverz zsidógyűlölet eredménye, hogy ilyen hasonlatok egyáltalán léteznek. A cionizmus a zsidó nép önrendelkezési joga. A zsidóknak joguk van egy olyan országhoz, amelyben azt tehetik, ami nekik, mint népnek, az érdekük. Ez pedig nem lehet rasszista anélkül, hogy minden más ország önrendelkezési mozgalma is rasszistává váljon.

Nem lehet kettős mércét alkalmazni.

Járt már Magyarországon vagy Európában? Ha igen, mi volt számára a legnagyobb kulturális sokk?

Nem, még soha nem jártam Magyarországon, de ott van a bakancslistámon. És ez nem vicc, kérdezd meg a férjemet (nevet). Nagyon kíváncsi vagyok, milyen lehet Budapest. Az elmúlt években a Bollywood-filmekből sokat forgattak Budapesten, így elég élénk képünk van az országodról. A Lánchíd tényleg olyan csodálatos?

Igen, tényleg.

Maréknyi közösség őrzi a zsidó hagyományokat Indiában

Az első zsidók a történelmi feljegyzések szerint még Salamon király hajóin érkeztek Dél-India területére több mint kétezer évvel ezelőtt.