Maréknyi közösség őrzi a zsidó hagyományokat Indiában

Az egykor zsidók lakta dél-indiai Kochi város főutcáján most perzsák árulnak kendőket, kézműves termékeket, régiségeket. A kereskedelmi központ szerepét betöltő város sokáig a sokszínűség és a kultúrák együttélésének központja volt, a zsidó közösségből azonban alig maradtak. „Már csak ketten élnek az utcában közülük”mondta a Jewish Telegraphic Agencynek Shalva Weil, az indiai zsidó közösség egyik vezetője. „Ráadásul egyikük Los Angelesben tölti az ideje nagy részét.”

Az első zsidók a történelmi feljegyzések szerint még Salamon király hajóin érkeztek Dél-India területére több mint kétezer évvel ezelőtt. Először északabbra telepedtek le, aztán a Periyar folyó 1341-es áradása után állapodtak meg Kochi mai területén.

Bár az 1950-es években még egy többezres zsidó közösség otthona volt a város, ma már alig néhány idősebb ember maradt közülük. Weil szerint az egész városban öten, vagy legfeljebb tízen lehetnek.

A Kochiban élő zsidók nem üldöztetés, vagy nehézségek miatt hagyták el otthonukat: Izrael 1948-as megalapítása vonzotta a nagyrészt ortodox közösséget.

Essie Sassoon, egy nyugdíjas orvos számára például csak egy önkéntes orvosi programban való részvételként indult az izraeli látogatás 1973-ban. Később azonban a családja miatt mégis a letelepedést választotta. „Miután a nővérem és a családja Izraelbe költöztek, úgy éreztem, már engem sem köt Indiához semmi” – mondta Sassoon. „Nehéz döntés volt, mert egyébként nagyon szeretem Indiát és jó pozícióban is dolgoztam” – tette hozzá.

Sassoon egyébként egy zsidó gasztronómiai könyv írásában is részt vett. A dél-indiai zsidó közösséget ugyanis nem csak a vallás, hanem a kulturális hagyományok is összetartották – a ma is a területen élő kis közösség pedig továbbra is őrzi a kulináris hagyományokat.

A demokratikus, kulturálisan sokszínű Indiában sosem érték antiszemita támadások a zsidókat. Sassoon még azt is felidézte, hogy az egyetemen még a vizsgák időpontjait is a zsidó ünnepekhez igazították, így alkalmazkodva a zsidó hallgatókhoz.

Narendra Modi hivatalban lévő miniszterelnök is jó viszonyt ápol Izraellel, az indiai zsidók két ország közötti utazását pedig egy „Overseas Citizen of India” kártya biztosítja.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Titokban kell ünnepelniük a Kínában élő zsidóknak

A zsidók annyira félnek, hogy nem mernek közösségként találkozni az utcán, ezért titkos ünnepségeket rendeznek, és egymásnak készítenek kóser ételeket.