Kínzó kérdések hete – Heti Grün

Miért rúgták ki Al Pacinot, miért nem bombázták Auschwitzot, ki lenne Hitler rémálma, mitől voltak hatékonyak a nácik, merről jöhet a fasizmus, mitől különleges egy deportálás, miért sodródik az anticionizmus felé a neológia, miért lett öngyilkos Primo Levi, hogy republikanizálódtak az ortodox zsidók, honnan bukkant elő a libanoni szörny, miről szól az Indiana Jones, miért dühösek a franciák, mit üzent Macron Izraelből, miért gond a progresszív hullám? Az elmúlt hét izgalmas olvasmányainak összefoglalója Neokohn cikkek környezetbarát újrahasznosításával.

Gyenge Dániel azon tűnődik, hogy miért dühösek ennyire a franciák Macron liberális piaci reformjaira. Szerinte a 19. század végére, a 20. század elejére eljutottak a franciák odáig, hogy az állam kegyeltjei és egyben tulajdonai lettek.

Az is jó kérdés, hogy miért nem bombázták le az amerikaiak Auschwitzot? Egy szakértő szerint tévedés azt gondolni, hogy Auschwitz lebombázása megállíthatta volna a németek gyilkoló gépezetét.

Barátai és a világ évtizedek óta találgatják, hogy miért lett öngyilkos Primo Levi, a 100 éve született  legendás olasz író, aki megjárta Auschwitz poklát, és több könyvet írt a holokausztról.

Csere Ivett utánajárt, hogyan váltak republikánus szavazókká az ortodox zsidók, miközben nemrég még a republikánus elnökjelöltet a zsidó szavazóknak mindössze 11 százaléka támogatta.

Pelle János azt feszegeti, hogy mitől volt olyan páratlanul hatékony a náci rendszer? Szerinte mindenekelőtt zsidógyűlölet bírta rá az átlag németet, hogy megvesse az erkölcsöt és a demokráciát.

Kulifai Sára megfejtette, honnan bukkant elő a szörny, amely lassan lenyeli Libanont, melynek történetében először alakult 94%-ban a Hezbollah és azt bábként mozgató Irán által dominált kormány.

Indiana Jones végre visszatér a filmvászonra, és megpróbáltuk kideríteni, hogy miről szól majd a legendás kalandfilm sorozat ötödik része, de őszintén szólva nem sok sikerrel.

A hét rejtélye volt, hogy vajon miért rúgta ki Al Pacinot a nála 36 évvel fiatalabb barátnője? A szépkorú Oscar-díjas filmlegenda ráadásul most nácivadászként ered a bujkáló és szervezkedő bűnösök nyomába egy, a 70-es évek New Yorkjában játszódó tízrészes Amazon sorozatban.

Soós Eszter Petronellának szöget ütött a fejébe, hogy a templombeli botrányon túl mit üzent Macron Izraelből? Úgy véli, a francia köztásasági elnök üzeneteinek jó része a biztonságérzetében jelentősen megroppant francia zsidóságnak szólt.

Gyenge Dánielnek nincs kétsége afelől, hogy a fasizmus akár balról is jöhet, hiszen a szélsőbaloldal szerinte ugyanolyan mérgező hatással van a polgári társadalomra és az alkotmányos rendre, mint a szélsőjobboldal.

Hogy lehet ortodox zsidó egy seattle-i fekete rapper, akinek a nagyapja muszlim volt? A ma már Jeruzsálemben élő Nissim Black szerint ha Hitler élne, ő lenne a legszörnyűbb rémálma.

Az amerikai zsidóság választási lázban él, de ők nem Izrael harmadik választására készülnek, hanem a 38. Cionista Világkongresszus delegátusi helyeiért küzdenek. Gulyás Virág elmagyarázza, miért is jelent gondot egy erős progresszív hullám a nemzetközi zsidóság „parlamentjében”.

Végső István visszatekintéséből kiderül, hogy miért volt különleges a gödöllői zsidók deportálása, ahol nem jött létre gettó, és a deportálások is máskor zajlottak.

Veszprémy László Bernát szerint az utóbbi időszakban egyre erősebben jelenik meg a magyar-zsidó közéletben a zsidó anticionizmus jelensége.

Előző összefoglalónk itt olvasható:

Vesztegzár a Grand Hotelben – Heti Grün

Fekáliás vesztegzár, puccsista kancellár, felesleges dialízis, életvidám Hitler-szomszéd.