Szerencsejáték – Heti Grün

Folytatásos gyalog-galopp, nehézfejű világpolitikusok, palesztin Marshall-terv, jeruzsálemi szójáték, izraeli import edző, méltatlankodó rabbi, szerencsejátékos kuratórium, antiszemita szerencsekerék, kétségtelen Horthy, emberséges nácik, tékozló banánköztársaság, bekamerázott másként gondolkodók. Az elmúlt hét izgalmas olvasmányainak összefoglalója Neokohn cikkek környezetbarát újrahasznosításával.

Pénteken elérkezett a az Egyesült Királyság utolsó napja az Európai Unióban, de a Brexit gyalog-galoppja zavartalanul folytódik, és Csere Ivett összefoglalójából kiderül, hogy mi következik most.

Hajdú Tímea a Mianmarban kialakult humanitárius válsághelyzetért a nemzetközi rendszert teszi felelőssé, mely szerinte úgy lett megalkotva, hogy tele legyen kiskapukkal. Keserűen állapítja meg, hogy a világ vezetői nem tanultak a múlt hibáiból, és inkább elfordulnak, csak ne kelljen beavatkozniuk az üldözöttek érdekében.

Seres Attila Trump kedden bejelentett béketervét, az „évszázad alkuját” egyenesen a 21. század Marshall-tervének nevezi, mely szerinte esélyt ad a legyőzött agresszornak, hogy szembenézzen a vereségével, és egy új, civilizált életet építhessen magának. Bíztató jelnek tekinti, hogy a terv az Izraellel korábban ellenséges arab államok konszenzusával született meg, sőt alapelveit tekintve szinte teljesen megegyezik Szaúd-Arábia 2017-es ajánlatával a palesztinoknak.

Nagy Gabriella számára az amerikai elnök által bejelentett „évszázad béketerve” és a kétállami megoldás nagy meglepetéseket nem tartogatott, és a Trump-terv legérzékenyebb pontjának Jeruzsálem státuszát tartja. Emlékeztet, hogy már az oslói megállapodások is a Kelet-Jeruzsálemmel szomszédos Abu Diszt jelölték meg a palesztin hatóság egyik lehetséges fővárosaként, mely ma is a Palesztin Törvényhozói Tanács székhelye.

Wallenstein Róbert interjút készített Arik Shivekkel az Alba Fehérvár új izraeli kosárlabdaedzőjével, aki  diáksportolóként élte meg München terror-traumáját az 1972-es olimpián.

Köves Slomó a leghatározottabban kikérte magának, hogy az MTVA vezetése rá hivatkozva próbálta elfogadhatóvá tenni Siklósi Beatrix kinevezését a Kossuth rádió élére.  Leszögezte, hogy „Egy olyan ember, aki korábban a holokauszt-tagadó David Irvinggel, Budaházy Györggyel, Ifj. Hegedűs Lóránttal készített műsort, semmilyen formában nem alkalmas a közmédia szolgálatára”.

Nagy érdeklődést váltott ki, hogy szélnek eresztették az Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tár (Csányi5) kuratóriumát, mivel Niedermüller DK-s erzsébetvárosi polgármester egyházi és vallási vezetők helyett inkább szakmai személyiségeket akar látni a testületben. Az új elnök Székely Gábor korábbi SZDSZ-es főpolgármester-helyettes, a Szerencsejáték Zrt. volt vezérigazgatója lett.

Kiss Adorján számára a Jobbik szerencsekerekén semmi új nem pörgött ki a tisztújítás során. Úgy értékeli, hogy a Jobbik továbbra is antiszemita párt maradt, hiszen az új elnök helyettese egy olyan politikus, aki a holokauszt áldozatain gúnyolódott még 2013-ban, valamint zsidó származású képviselőtársait nemzetbiztonsági kockázatnak nevezte, és listát is készített volna róluk, de a többi vezetőségi tagnak is van bőven a rovásán zsidóügyben.

Pelle Jánosnak semmi kétsége afelől, hogy Horthyt felelősség terheli mindazért, amit a megszálló németek által rákényszerített kormány tett, mégis úgy véli, nem lehet „egy az egyben” a nyakába varrni 437 ezer zsidó Auschwitzba deportálását.

Beszámoltunk Ungváry Krisztián izgalmas, „Német nemzetiszocialista tömeggyilkosok a bekerített Budapesten és a gettó megmentője” című előadásáról, amelyben a neves történész a fekete-fehér történelmi szemlélettel szállt szembe, szerinte „Az a típusú narratíva, ami a második világháborút a jó és rossz küzdelmének mutatja be, nagyon sok sebből vérzik… Elég sok olyan eset van, amikor német katonák magyar munkaszolgálatosokat védelmük alá vettek, vagy német tisztek megakadályoztak tömegkivégzést.”

A Le az Adók 75%-ával Párt elnöke egy banánköztársaság működéséről fejtette ki, hogy szerinte az állami szolgáltatások rendszerint a közjó ellenében, egyes kiválasztott csoportok érdekében valósulnak meg, ráadásul a korrupció elválaszthatatlan a lobbitevékenységtől, sőt.

Eperjesi Ildikó az orosz másként gondolkodókra nehezedő egyre súlyosabb hatalmi elnyomás jeleiről számol be, akiknek már a hálószobájukba is kémkamerákat helyez el a titkosszolgálat.

Előző összefoglalónk itt olvasható:

Bezzeg Albánia! – Heti Grün

Jótanácsok Amerikának, militánsbújtató albánok, Dávid király-díjas arab milliárdos, piacképtelen izraeli baloldal, tfilines úszólegenda, mihaszna Turul, ellenzék-kompatibilis Betyársereg.