Niedermüllerék szélnek eresztették a Csányi5 kuratóriumát

A DK-s erzsébetvárosi polgármester egyházi és vallási vezetők helyett szakmai személyiségeket akar látni a testületben. Az új elnök Székely Gábor, korábbi SZDSZ-es politikus, a Szerencsejáték Zrt. volt vezérigazgatója.

Új tagokat nevezett ki a kerület a Csányi5 néven ismert Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tár kuratóriumába – írja a Mandiner. A lap baloldali fordulatról ír, de a Neokohnnak nyilatkozó egyik új kuratóriumi tag szerint nem politikai döntés született, pusztán új irányt szeretett volna az új vezetés.

Az év végével lejárt az Erzsébetvárosi Zsidó Örökségért Alapítvány kuratóriumi tagjainak megbízatása, a kerület új vezetése pedig nem tartotta meg a régi testületet, hanem új tagokat választott az önkormányzati képviselőtestület január 23-ai ülésén.

A Mandinernek nyilatkozó Niedermüller Péter DK-s polgármester közölte: azt szerették volna, hogy ne vallási-filozófiai viták uralják a kuratóriumot, nem egyházi  és vallási vezetőket akartak látni a tagságban, hanem szakmai személyiségeket.

Tóth Gábor, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) kabinetfőnöke, a korábbi kuratórium tagja a sajtóból értesült arról, hogy új testület lesz. A Neokohnnak azt mondta, meglepte a döntés, és sok sikert kívánt az új kuratóriumnak.

A felügyelőbizottságot Breuer Péter, a Heti tévé főszerkesztője vezette a kezdetektől 2019. december végéig. Lapunknak elmondta, hogy a kuratóriumban nagy gondot fordítottak a vallási előírásokkal kapcsolatos szempontokra, például hogy csak kóser ételeket lehessen bevinni az intézménybe, illetve hogy Sabbatkor ne tartsanak rendezvényeket. A Csányi5 bejáratára és a bemutató lakások ajtajára mezüzét is elhelyeztek.

Úgy véli,

az ott bemutatott otthonokban egykor élt zsidó családok emlékezetének tartoznak azzal, hogy tiszteletben tartják azokat a hagyományokat, szokásokat, amiket ők követtek.

Ezenkívül ő azt az álláspontot képviselte, hogy az intézmény besorolását érdemes lenne múzeumi státuszra emelni, de ehhez muzeológus szakemberek alkalmazására lenne szükség.

Őt nem érte váratlanul a változás, mivel mandátuma az elmúlt év végén lejárt, és fel is ajánlotta lemondását a polgármesternek. Fontosnak tartotta kiemelni, hogy a kuratórium tagjai társadalmi munkában, anyagi ellenszolgáltatás nélkül végezték a munkájukat.

„Nem gondolom, hogy politikai döntés lett volna, nyilvánvalóvá tették, hogy új irányt, új tartalmat, új gondolatokat szeretnének, és ehhez új csapatra lenne szükség”

– mondta a Neokohnnak Dés Júlia, a Haver Alapítvány ügyvezetője, az egyik új kuratóriumi tag.

Azt is elárulta, hogy korábban volt egy beszélgetés, amit Niedelmüllerék szerveztek, és ahová széles körben meghívtak zsidó vallási és civil szervezeteket. Arról hallgatták meg őket, hogy szerintük mi az, ami hiányzik még a zsidó közösségi térből, és milyen tartalommal lehetne megtölteni a Csányi5-öt, hogy az sikeres és látogatott legyen.

Ezt követően keresték meg a kerülettől, hogy szívesen dolgoznának vele, amit elvállalt. Azt hangsúlyozta, hogy nem egyedül fog dönteni, csapatmunka lesz.

Számára az a fontos, hogy a jelenre koncentráló, és sokkal befogadóbb legyen az új tartalom,

nem csak a zsidóságról és a zsidóságnak szóló programok legyenek.

Konkrétum még nincs, azt a tágabb zsidó közösséggel egyeztetve alakítják majd ki, de

nem akarják gyökerestül felforgatni a Csányi5-öt és a nulláról kezdeni, hanem a jelenlegi alapokra építkeznének.

Az Erzsébetvárosi Zsidó Örökségért Alapítvány korábbi kuratóriumának tagjai:

Elnök: Dr. Haraszti György, a Holokauszt Emlékközpont kuratóriumának volt elnöke

Tagok:
Dr. Bajkai István, Fidesz országgyűlési képviselő
Deblinger Eduárd, a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség elnöke
Dr. Frölich Róbert, a BZSH Dohány utcai zsinagóga főrabbija
Tóth Gábor, az EMIH kabinetfőnöke
Vattamány Zsolt, korábbi erzsébetvárosi polgármester, Fidesz

Az új kuratórium összetétele:

Elnök: Székely Gábor, korábbi SZDSZ-es politikus, a Szerencsejáték Zrt. volt vezérigazgatója

Tagok:
Dés Júlia, a Haver Alapítvány ügyvezetője
Réthy Kinga, a Nyílt Társadalom Alapítvány Roma Kezdeményezés Irodájának vezetője
Szunyogh Szabolcs, író, újságíró, szerkesztő
Ligeti András, az Európai Zsidó Diákszövetség (EUJS) korábbi elnöke