Köves Slomó: Siklósi Beatrix kinevezése továbbra is elfogadhatatlan

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója Köves Slomóra hivatkozva nevezte alaptalannak a Kossuth rádió csatornaigazgatójává kinevezett Siklósi Beatrixot érő vádakat. Az EMIH vezető rabbija ezt követően egyértelműen elítélte Siklósi kinevezését lapunk számára.

Papp Dániel kiemelte: amíg ő irányítja az MTVA-t, garantálja, hogy a közmédia műsorai továbbra is nemre, fajra és felekezethez való tartozásra tekintet nélkül szolgálják minden ember érdekét.

Siklósi Beatrix kinevezése ellen több zsidó szervezet, köztük a Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete (NÜB) is tiltakozott nyílt levélben, kifogásolva, hogy nem elég elfogulatlan és antiszemita tartalmakat terjeszt. Papp Dániel a szervezetnek írt levelében közölte: mélyen egyetért a szervezettel abban, hogy az antiszemitizmusnak még csak megtűrt helye sem lehet a közéletben; a közszolgálati médiában és a kereskedelmi csatornákon is a leghatározottabban fel kell lépni ellene.

„Magyarországon ebben közmegegyezés van, ezért is alakulhatott ki hazánkban a polgárok és a történelmi egyházak között együttműködés. Biztosíthatom Önöket arról, hogy a közmédia is ezen elvek mentén marad” – írta levelében a vezérigazgató.

Papp Dániel hozzátette: miután ebben egyetértés van, váratlanul érte a nyílt levél, „amelyet több szervezet jegyzett, és amely az egyik legkiválóbb munkatársunkat érinti”.

„Különösen azért, mert a Siklósi Beatrix által korábban vezetett M5 kulturális csatorna műsorában, többek között maga Köves Slomó vezető rabbi is tiszteletét tette, nem említve semmilyen kifogást, problémát Siklósi Beatrix személyével kapcsolatban” – jegyezte meg a vezérigazgató.

Papp ezt követően Siklósi egyéb érdemeit sorolta fel, hozzátéve, hogy a közmédia „nemre, fajra és felekezethez való tartozásra tekintet nélkül” dolgozik.

Mit szól ehhez Köves Slomó?

Lapunk a kérdéses nyilatkozatról megkérdezte az EMIH vezető rabbiját, aki így felelt a Neokohn számára:

„Jómagam mind személyesen, mind intézményesen Siklósi Beatrix összes korábbi – és legutóbbi – kinevezéseit elfogadhatatlannak tartom és tartottam. A rám történő nyilvános hivatkozást a leghatározottabban utasítom vissza és kikérem magamnak”.

Hozzázette: „Az esetenként Szálasi-idézetekkel nyitó Éjjeli menedék című műsor szerkesztőjének, Siklósi Beatrixnak a nézeteit egyaránt érzékletesen szemléltetik munkásságának rasszista és antiszemita képvilága, a Kuruc.info-n hirdetett Magyar Média Iskola, vagy a tokajhegyaljai zsidó zarándokokkal kapcsolatban tett Facebook-bejegyzései. Egy olyan ember, aki korábban a holokauszt-tagadó David Irvinggel, Budaházy Györggyel, Ifj. Hegedűs Lóránttal készített műsort, semmilyen formában nem alkalmas a közmédia szolgálatára”.

„Ha a nehezen félreérthető korábbi megnyilvánulásaival és szakmai munkásságával kapcsolatban akár személyes, akár közéleti közölnivalója van a Kossuth rádió új csatornaigazgatójának, akkor erre bizonyára számos lehetőség áll rendelkezésére. Mindennek azonban nem sok kapcsolódása van ahhoz, hogy egy rabbit meghívnak a köztévébe, és ott a közelgő Peszach zsidó ünnepről mesél, amint ez az inkriminált M5-ös szereplés esetében történt”.

„Bízom benne, hogy nem nekem kell egyértelművé tennem a MTVA vezérigazgatója számára, hogy a közmédia nem a kinevezett szerkesztők és főszerkesztők hitbizománya, hanem a közé. Egy vallási vezető meghívása a közmédiába nem személyes szívesség, kegy, hanem közfeladat-ellátás, amit egy felelős vallási vezető feladatának megfelelően a képviselt értékek hirdetésére használ”.

Zsidó szervezetek követelik Siklósi Beatrix felmentését

A Tett és Védelem tiltakozása után most civil aláírásgyűjtés indult a Kossuth rádió antiszemita botrányokba keveredett vezetőjének felmentéséért.