Megfigyelt orosz ellenzék: kémkamera a hálószobában

Oroszországban újabb mélypontra süllyedt az ellenzékiek megfélemlítése. Anasztaszja Sevcsenko, akinek a nagy bűne az, hogy a Kreml ellenlábasának, Hodorkovszkijnak a szervezeténél dolgozott, a hálószobájában, az ágya fölött talált egy kamerát, amellyel a hatóságok kémkedtek utána.

Anasztaszja Sevcsenko nem tud hozzászokni ahhoz, hogy Oroszországban nem lehet másképp gondolkodni, mint ahogyan a Kreml diktál.

Az asszonyt 2019 januárjában vették őrizetbe, mert a Kreml egyik legnagyobb bírálójának számító egykori oligarcha, a svájci száműzetésben élő Mihail Hodorkovszkij által alapított Nyitott Oroszország civil szervezetnél dolgozott. Ráadásul részt vett egy egyébként engedélyezett ellenzéki tüntetésen. A 2015-ben Oroszországban elfogadott törvény alapján Sevcsenko „nemkívánatos” szervezet tagja volt, vagyis olyané, amelyet külföldről finanszíroznak.

A 40 éves, két gyermekét egyedül, pontosabban saját édesanyja segítségével nevelő asszonyt ezért házi őrizetbe helyezték. A Rosztov-na-Donu városban élő nőnek azt is megtiltották, hogy a lakásából a külvilággal kommunikáljon.

Tavaly ősszel Sevcsenkót újabb hidegzuhanyként érte, amikor a nyomozók lerakták elé az asztalra a lakásban elhangzott beszélgetések leiratát. Nyilvánvalóvá vált az asszony számára, hogy lehallgató készülékek vannak az otthonában.

Decemberben viszont a hatóságok ennél is messzebb mentek. Olyan fotókat mutattak neki, amelyeken fehérneműben volt látható a saját hálószobájában. „A fényképek alapján rájöttünk, hogy az ággyal szembeni falon lévő légkondicionálóban helyezték el a kamerát” – írta Sevcsenko tinédzser lánya a BBC-nek.

Putyin végképp két vállra fekteti a demokráciát?

A jövő évi parlamenti választások előtt Putyin szinte örök időkre bebetonozhatja a hatalmát. Eperjesi Ildikó elemzése.

A Vlada nevű lány, aki a történtekről blogot vezet, azt írta a közösségi médiában, hogy a felfedezés „megalázó volt”.

Az asszony édesanyja is megdöbbent. Mint mondta: a lánya „melltartóban volt látható a fotókon, de még a gyerekek is rajta voltak némelyik képen. Ez borzasztó kínos.” Tamara Grjaznova szerint soha nem gondolták volna, hogy az orosz hatóságok ilyen mélyre süllyednek.

A család ügyvédje, Szergej Badamsin úgy tudja, 2018 őszén a helyi bíróság engedélyezte a kémfelszerelések elhelyezését a lakásban. Ekkorra a hatóságok már öt hónapja megfigyelés alatt tartották. A rendőrök, amíg a házi őrizet el nem kezdődött, az utcán követték Sevcsenkót. Badamsin szerint semmi jele nem volt annak, hogy bárki is járt volna a lakásban. A nyomozók teljesen észrevétlenül helyezték el a berendezéseket.

Sevcsenko egyébként éppen egy éve vesztette el nagyobbik lányát. Amikor a tinédzser megbetegedett, a hatóságok nem engedélyezték, hogy meglátogassa. Csak a lány halála előtti órákban léphetett oda a betegágyához a kórházi intenzív osztályon, hogy elbúcsúzzon tőle.

Az orosz ellenzék tagjai már régen hozzászoktak ahhoz, hogy az utcán figyelik őket, illetve a rendőrség megfélemlíti őket. Az viszont, hogy titokban kamerát helyeznek el egy nő hálószobájában, sokakat megdöbbentett.

Putyin Oroszországában letartóztatás is várhat a „külföldi ügynökökre”

Ügynöknek minősülhetnek független újságírók, civil szervezetek, bloggerek és más természetes személyek is.

Leonyid Volkov ellenzéki aktivista mikroblogján azt írta: „abszolút felháborító” a hálószobai megfigyelés. Mint mondta: a putyini rendszer rendvédelmi szerveinek tagjait bíróság elé kell majd állítani, és el kell tiltani a közfeladat ellátásától, ha egyszer kormányváltás lesz Oroszországban.

Az eset egyébként nem teljesen precedens nélküli. 2016-ban az orosz állami tévében mutattak be egy felvételt arról, hogy Natalja Pelevina, az ellenzéki Parnasz párt tagja félreérthetetlen helyzetben volt az ágyban Mihail Kaszjanov volt miniszterelnökkel.

„Az ember ilyenkor úgy érzi: megszentségtelenítették, kirabolták” – mondta Pelevina, aki szerint az ehhez hasonló esetek célja a lélektani nyomásgyakorlás, valamint elhinteni a félelmet az ellenzék más tagjaiban.

Sevcsenko az első orosz állampolgár, akit a 2015-ös törvény alapján bírósági eljárás alá vontak. A Kreml szerint a jogszabály célja, hogy megakadályozzák a külföldi befolyást Oroszországban.

A „külföldi befolyás” nyilvánvalóan elsősorban Hodorkovszkijt jelenti, aki továbbra is aktívan agitál a putyini „irányított demokrácia” ellen. A törvény alapján az ügyészek „nemkívánatosnak” nyilváníthatnak egy szervezetet, ha az „veszélyt jelent Oroszország alkotmányos rendjére vagy biztonságára nézve”.

Közben Sevcsenko, akinek házi őrizetét márciusig meghosszabbították, új lakásba költözött, de a kényelmetlen érzés, hogy a saját otthonában megfigyelhetik, nem múlt el. Több emberi jogi szervezet is úgy gondolja, hogy az asszonyt lelkiismereti okokból tartják fogva, mások politikai fogolyként tartják számon. Ha bűnösnek találják, akár hat év börtönre is ítélhetik.

Kémprogramot telepítenek a kínai határőrök a turisták mobiljaira

Ha valaki netalán Kína nyugati részén lépte át a határt az nagy valószínűséggel egy kínai kémprogramot kapott a telefonjára.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.