Kémprogramot telepítenek a kínai határőrök a turisták mobiljaira

Ha valaki netalán Kína nyugati részén lépte át a határt az nagy valószínűséggel egy kínai kémprogramot kapott a telefonjára.

Kína legnyugatibb csücskében fekvő Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület határőrei minden belépő turista telefonjáról letöltik a személyes adatokat és kémprogramot telepítenek a készülékre – számolt be saját forrásokra hivatkozva a The Guardian.

Ez a legújabb olyan intézkedés a régióban, amely arra irányul, hogy még szigorúbban ellenőrizzék az ujgurok lakta régiót.

A kínai vezetés korábban arcfelismerő kamerákat szereltetett a muszlimok által lakott utcákra és a mecsetekbe is, valamint rákényszerítette a lakosságot, hogy keresőprogramot telepítsenek a mobilkészülékeikre.

A kémprogramokat a Kazahsztán területéről érkező látogatók telefonjára telepítették, akik között sokan a történelmi Selyemutat járják be.

A program Android telefonokra tervezték, nem csak információkat szív le a mobilról, hanem összehasonlítja őket egy olyan információ tengerrel, amit a kínai kormány „problematikusnak” ítél. A listán rajta van az Al Kaida magazinja és más muszlim radikális szervezetek tartalmai, de olyan dolgok is szerepelnek rajta, mint a Dalai Láma művei és egy japán metál zenekar dalai.

A hivatalos statisztikák szerint évente 100 millió látogató érkezik a tartományba.

Nem tudni, hogy a kínai hatóságok mit tesznek az eltárolt adatokkal. Voltak turisták, akinek hazaérve eltűnt a program a telefonjukról, de voltak olyanok is, akiknek rajtamaradt.

A kínai kormány a régióban bevezetett  szigorú megfigyelési rendszerre úgy reagált, hogy teljesen jogos volt az intézkedés, mert sokkal biztonságosabb lett a ráguó.