Iránnak egy-két éven belül nukleáris fegyvere lehet?

Irán vasárnap jelentette be, hogy nem korlátozza többé atomprogramját, ha Washington nem enyhít a Teheránnal szembeni szankciókon. Amerika közben újabb megtorlásokat ígért.

Franciaország külügyminisztere fontos nyilatkozatot tett pénteken Irán ügyében. Mindamellett, hogy Jean-Yves Le Drian jelezte, Franciaország kész közreműködni a Teherán közelében lezuhant (pontosabban: valószínűleg Irán által véletlenül lelőtt) ukrán utasszállító repülőgép ügyében zajló nyomozásban is, egyúttal figyelmeztetett: a perzsa állam igen hamar nukleáris fegyverekhez juthat.

„Ha továbbra sem tartja magát a bécsi egyezményhez, igen, rövid időn belül — egy vagy két éven belül — nukleáris fegyverekhez juthat hozzá” — idézte Le Driant a Jerusalem Post. A francia tisztségviselő egyben aláhúzta: ez a lehetőség nem opció, tehát a Nyugat ezt nem fogja hagyni.

Süllyedő atomalku

A 2015-ös többhatalmi atomalkut 2018. májusában Donald Trump amerikai elnök egyoldalúan felmondta, arra hivatkozva, hogy Irán nem tartja magát az abban foglalt kötelezettségeihez.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) akkor nem talált arra utaló jelet, hogy az iszlám köztársaság megszegné az egyezményt. Egy évvel később Irán is jelezte, hogy fokozatosan kivonja magát a szerződés alól, ha annak többi aláírója nem tesz valamit a visszaállított amerikai szankciók hatásának ellensúlyozására.

A 2015-ös megállapodás alapján Irán folytathat kis mértékű urándúsítással járó kutatást és fejlesztést, de nem halmozhatja fel a dúsított uránt, és bizonyos típusú urándúsító centrifugákat nem használhat.

Irán teljesen kivonul az atomalkuból

Irán bejelentette, hogy mostantól a 2015-ös atomalku egyetlen részét sem fogja betartani.

Január 5-én, vasárnap Irán végleg bejelentette, hogy nem korlátozza többé atomprogramját, és folytatni fogja az urándúsítást, amelyet technikai igényeitől tesz függővé. Ugyanakkor Teherán azt ígérte, hogy fenntartja együttműködését a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel.

„Az Iráni Iszlám Köztársaság mostantól semmilyen korlátozást nem fog követni az alkuban, ideértve a centrifugák számának korlátozását. Innentől fogva Irán nukleáris programjának semmilyen korlátja nem lesz, sem dúsítási kapacitás, sem a dúsított urán százaléka és száma, sem kutatás és kiépítés terén”

— fogalmaz a vasárnap kiadott nyilatkozat.

Amerika nem enyhít

A bejelentés azt követően született, hogy az iszlám diktatúra nemzetbiztonsági tanácsa összeült, hogy megvitassák az ország nukleáris politikáját Kaszim Szulejmáni amerikai drón általi likvidálása után.

Mint lapunk beszámolt róla, Donald Trump ezután hétfőn a Twitteren üzent, mikor azt írta: „Iránnak sosem lesz nukleáris fegyvere!”

Az iráni kormány állítása szerint visszatérnének az alku követéséhez, ha az országukkal szembeni szankciókat eltörölnék. Erre azonban meglehetősen kevés esély látszik az elmúlt napok fényében.

A folyamatosan fokozódó feszültségek tükrében tegnap ugyanis Donald Trump egyértelműen közölte: a Fehér Ház rövid időn belül új szankciókat hirdet, amelyek szerinte a változatlanul érvényben lévő büntető intézkedésekhez képest is keményebbek lesznek.

„Az Irán elleni új szankciókat már jóváhagytam, és azonnali hatállyal érvénybe lépnek”

jelentette ki az elnök a Fehér Házban újságíróknak csütörtökön.

De hol tart Irán?

Hogy a perzsa állam pontosan mennyi idő alatt fejleszthet ki nukleáris fegyvereket, nem tudni egyértelműen. Tavaly szeptemberben az iráni Atomenergia-ügynökség (AEOI) szóvivője, Behrúz Kamalvandi azt állította, „ha Irán úgy dönt, egy-két napon belül 20 százalékosra dúsított fűtőanyaga lehet.”

A 20 százalékosra dúsított uránt fontos köztes lépésnek tekintik a 90 százalékos tisztaságú, atombomba előállítására alkalmas hasadóanyag felé. Irán már ősszel azt állította, hogy képes lenne 20 százalékos uránium-dúsításra, csak ehhez még nem látta elérkezettnek az időt.

Nem sokkal ezután Netanjahu izraeli miniszterelnök bemutatta egy újabb, állítólag iráni nukleáris fegyvert fejlesztő létesítmény légi felvételét az egyik izraeli tévécsatornán.

A kormányfő egy Iszfahantól délre, Abdában lévő sivatagi atomlétesítmény légi felvételét mutatta be, ahol állítása szerint a közelmúltban atomfegyver előállításán dolgoztak. Állítása szerint idén június végén még léteztek a komplexumok, július végén azonban már kaviccsal borították be a területet.

Novemberben izraeli hírszerző források is alátámasztották Mike Pompeo amerikai külügyminiszter iráni atommal kapcsolatos aggodalmait, mondván, „ha Irán úgy dönt, hogy felgyorsítja ez irányú törekvéseit, egy éven belül nukleáris töltethez juthat.”

Gyanús uránium, új rakéták: Irán nagyon készül valamire

Új, modern centrifugákat építenek, saját rakétarendszereket fejlesztenek, miközben továbbra is Amerikát meg Izraelt fenyegetik.