Likvidálta az iráni Al Kudsz erők hírhedt parancsnokát Amerika

Kászim Szulejmáni iráni tábornokkal a bagdadi repülőtérre vezető úton, egy dróntámadás során végeztek.

Washington légicsapásokat hajtott végre az iraki fővárosban, Bagdadban Iránhoz köthető célpontok ellen — jelentette helyi idő szerint csütörtök este az amerikai média.

A Fox televízió — utalva az iraki állami televízió jelentésére — közölte: a légicsapásokban, amelyek egyike a bagdadi nemzetközi repülőtérre vezető utat célozta meg, életét vesztette Kászim Szulejmáni iráni tábornok, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz (Jeruzsálem arab neve) nevű különleges egységének parancsnoka és Abu Mahdi al-Muhandisz, a Népi Mozgósítási Erők nevű, iráni támogatást élvező milicistákat tömörítő ernyőszervezet vezetője.

2017-ben a Time magazin Szulajmánit a világ száz legbefolyásosabb embere közé választotta. Az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz elit egységének, Szíriából Izrael ellen indított támadásainak megszervezéséért felelős hírhedt parancsnoka volt.

Ennek az ernyőszerzetnek a tagja az a Katáib Hzbollah milícia, amely a múlt pénteken rakétatámadást intézett az iraki Kirkuk melletti katonai támaszpont ellen, s amely támadásra hivatkozva Washington vasárnap légicsapásokat mért Iránhoz köthető iraki és szíriai célpontokra.

Ahmed al-Aszádi, a Népi Mozgósítási Erők egyik szóvivője Bagdadban újságíróknak azt mondta: „az amerikai és az izraeli ellenség a felelős Abu Mahdi al-Muhandisz és Kászim Szulejmáni mudzsahedek meggyilkolásáért”.

Ahogy tegnap beszámoltunk róla, az elmúlt napokban ismét súlyos feszültségpontok alakultak ki Irán és az USA között, miután az Egyesült Államok vasárnap légicsapásokat hajtott végre Irakban és Szíriában a Katáib Hezbollah síita milícia öt létesítménye ellen (az akcióban 25 milicista meghalt). Majd válaszul több ezer tüntető gyűlt össze az USA iraki nagykövetsége előtt Bagdadban, helyszíni beszámolók szerint az emberek megpróbáltak behatolni az erősen védett épületbe és amerikai zászlókat égettek.

Donald Trump a Twitteren azt írta, a történtekért „teljes mértékben Irán a felelős”, és többen már számítottak az amerikai megtorlásra.

Izraelen töltheti ki Amerika-ellenes bosszúját Irán

Több izraeli szakértő is egyetért abban, hogy a perzsa állam milíciái valós fenyegetést jelentenek. 

Csütörtök éjjel az NBC televízió késői híradója arról számolt be, hogy a légicsapásokat Donald Trump amerikai elnök rendelte el. Ezt a Pentagon is megerősítette. A tárca tájékoztatása szerint Trump arra adott utasítást, hogy az Egyesült Államok hadereje

„határozott lépést tegyen a külföldön élő amerikaiak biztonságának védelmében”.

A Pentagon közleményben szögezte le, hogy a továbbiakban is „minden szükséges lépést” megtesz az amerikai emberek és érdekek védelmében „bárhol legyenek is a világban”. A minisztérium hangsúlyozta azt is, hogy „e csapásmérés célja az volt, hogy elrettentse Iránt a támadásoktól”. A Pentagon információi szerint ugyanis Kászim Szulejmáni aktívan dolgozott azon, hogy újabb támadásokat intézzenek amerikai diplomaták és katonák ellen a térségben.

A csapásmérést az amerikai politikusok párthovatartozásuk szerint értékelték. A republikánus politikusok kivétel nélkül dicsérték az amerikai elnök döntését, míg néhány demokrata párti politikus megkérdőjelezte a csapásmérés „hasznosságát”, mondván, hogy szükségtelenül elmérgesíti a helyzetet a térségben és az amerikai-iráni viszonyt.

Az Ujkelet.live szerint egyelőre úgy tűnik, Benjamin Netanjahu izraeli vezető nem szakítja meg görögországi útját a várható iráni megtorlás miatt. Az Izraeli Védelmi Erők azonban felkészült az esetleges támadásokra, megerősítve a katonai készenlétet a libanoni, szíriai és gázai határon.