„Halál Amerikára”, „Halál Izraelre” – Bagdadban lassan kezelhetetlen a helyzet

Több ezer tüntető gyűlt össze az Egyesült Államok iraki nagykövetsége előtt Bagdadban, helyszíni beszámolók szerint az emberek megpróbáltak behatolni az erősen védett épületbe, amely előtt amerikai zászlókat is égettek. A nagykövetet a személyzettel együtt evakuálták.

A tüntetők a hét végi amerikai légicsapások áldozatainak temetéséről érkeztek a nagykövetséghez, amelyet vizespalackokkal dobáltak, és összetörtek több biztonsági kamerát is.

Az AP hírügynökség szerint az emberek „Halál Amerikára”, „Halál Izraelre” és „Le Trumppal” jelszavakat skandáltak, valamint a nagykövetség azonnali bezárását követelték. Az al-Arabíjja hírtelevízó szerint többen sátrat vertek az épület előtt.

A Reuters hírügynökség arról tudósított, hogy a demonstráción megjelent Kaisz al-Hazáli, az Irán-barát Aszáib Ahl al-Hakk nevű milícia vezetője is,

az AFP francia hírügynökség pedig úgy tudja, hogy a tüntetők nagy része az Irán támogatását élvező al-Hasd as-Saabi (Népi Mozgósítási Erők, PMF) nevű iraki síita milícia tagja.

Az Egyesült Államok vasárnap hajtott végre légicsapásokat Irakban és Szíriában a Katáib Hezbollah síita milícia öt létesítménye ellen, az akcióban 25 milicista meghalt.

Erőszakos tüntetés Bagdadban. Fotó: YouTube

Az akció után Washington hangsúlyozta, hogy a légicsapás „védelmi jellegű” volt, mert a múlt héten az amerikai hadsereg egyik szerződéses polgári alvállalkozóját megölték egy rakétatámadásban a Kirkuk melletti katonai bázison. Négy amerikai katona és az iraki biztonsági erők két tagja megsebesült.

A légicsapást több jelentős iraki vezető élesen elítélte, köztük Ádil Abdel Mahdi ügyvezető kormányfő is. Moktada asz-Szadr síita vallási vezető kijelentette, hogy kész együttműködni politikai riválisaival, az Irán támogatását élvező milíciákkal, hogy politikai és jogi eszközökkel véget vessen az Egyesült Államok katonai jelenlétének országában.

Ugyanakkor az iraki parlamentben a második legnagyobb frakcióval rendelkező, többségében a milíciák vezetőiből álló Fatih szövetség Irak szuverenitása elleni támadásnak nevezte a légicsapásokat.

Válaszlépéssel fenyeget az amerikai légicsapásban lebombázott iraki milícia vezetője

Az amerikai hadsereg vasárnap bombázta az Irán által támogatott csoport állásait, miután a milícia rakétákkal támadt egy amerikai bázisra, amelyben egy ember meghalt, sok katona megsebesült.

Az amerikai hadművelet ellen felemelte szavát Irak legbefolyásosabb síita vallási vezetője, a mérsékeltnek számító Ali asz-Szísztáni ajatollah is.

Mint arról beszámoltunk, az amerikai légicsapásokra „határozott választ” ígért az Irán által támogatott Kataib Hezbollah iraki milícia alapítója. „Mártírjaink vére nem hullik hiába, és az Irakban állomásozó amerikai erők elleni válaszunk igen kemény lesz” – jelentette ki Dzsamál Dzsáfár Ibrahimi, az iraki Népi Mobilizációs Erők (PFM) egyik magas rangú vezetője, a Kataib Hezbollah alapítója.

Az Egyesült Államok és Irán közötti feszültség rendkívül megnőtt, amióta Washington tavaly májusban felmondta az Iránnal annak atomprogramjáról 2015-ben kötött hathatalmi egyezményt, és visszaállította a szankciókat.

Irakban ettől függetlenül is rendkívül feszült a helyzet: a polgárháború és az Iszlám Állam elleni harc után október óta antikorrupciós tömegtüntetések destabilizálják az országot, a demonstrációknak eddig több száz halálos áldozatuk van.

Iraki rakétatámadások — „nagyon határozott választ” ígér Amerika Iránnak

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter arra reagált, hogy nemrég Irán által támogatott erők lőttek rakétákat iraki és amerikai egységekre Irakban.