Válaszlépéssel fenyeget az amerikai légicsapásban lebombázott iraki milícia vezetője

Határozott választ ígért az Irán által támogatott Kataib Hezbollah nevű iraki milícia alapítója, miután az amerikai hadsereg vadászgépei vasárnap légicsapást mértek a csoport állásaira Irakban és Szíriában, amelyben legalább 25-en meghaltak, és 55-en megsebesültek.

Vasárnap délelőtt 11 órakor kezdődött az amerikai légicsapás, F-15-ös vadászgépekkel hajtották végre – írja a CNN.

„Precíziós védekező csapás” – így jellemezte Jonathan Hoffman, a Pentagon szóvivője a támadást, amely csökkenti a csoport képességeit, hogy a jövőben is támadásokat hajtson végre a koalíciós erők ellen Irakban.

Mark Esper védelmi miniszter még a támadás előtt tájékoztatta Donald Trump amerikai elnököt, aki jóváhagyta a légicsapást.

Mark Esper, Mike Pompeo külügyminiszter és katonai vezetők a floridai Mar-a-Lago-ba utaztak, hogy személyesen tájékoztassák az elnököt a támadás eredményeiről, majd tájékoztatták a sajtót.

Pompeo  azt mondta: határozott lépést tettek, miután „hosszú hetek óta”  fenyegetések érték az Irakban lévő amerikai erőket.

„Nem engedjük meg Iránnak, hogy olyan akciókat hajtson végre, amely amerikai nőket és férfiakat veszélyeztet”

– fogalmazott Pompeo.

Mike Pompeo, Mark Esprer, Mark Milley tábornok   fotó: MTI/AP/Evan Vucci

Amerikai források szerint a légicsapásokkal három célpontot támadtak Irakban és kettőt Szíriában. Ezek a Kataib Hezbollah szervezet fegyverraktárai, parancsnoki és irányítási pontjai voltak, amelyeket a milícia a koalíciós erők elleni támadásokhoz használt.

Az amerikai hadsereg arra válaszul intézett légitámadást a Kataib Hezbollah Irakban és Szíriában lévő öt létesítménye ellen, hogy pénteken az amerikai hadsereg egyik szerződéses polgári alvállalkozóját megölték egy rakétatámadásban az iraki Kirkuk melletti katonai bázison, négy további amerikai katona és az iraki biztonsági erők két tagja pedig megsebesült.

Ádil Abdel Mahdi ügyvezető kormányfő elítélte a légicsapásokat.

„A miniszterelnök elfogadhatatlan ádáz tettnek nevezte az iraki fegyveres erők ellen elkövetett amerikai támadást, amelynek veszélyes következményei lesznek”

– olvasható a kormányfő hivatalának közleményében.

A dokumentum szerint az iraki kormány hivatalos állásfoglalását a nemzetbiztonsági tanács hétfő esti ülését követően fogja közzé tenni. Mahdi a kormányellenes tüntetések nyomására novemberben lemondott, de ügyvezetőként a helyén maradt.

A befolyásos síita Ali asz-Szisztáni nagyajatollah szintén elítélte az amerikai bombázást, követelve, hogy az Egyesült Államok tartsa tiszteletben Irak szuverenitását.

„Mártírjaink vére nem hullik hiába, és az Irakban állomásozó amerikai erők elleni válaszunk igen kemény lesz”

– jelentette ki Dzsamál Dzsáfár Ibrahimi, az iraki Népi Mobilizációs Erők (PFM) egyik magas rangú vezetője, a Kataib Hezbollah alapítója.

A PFM főként az Irán támogatását élvező, síita milíciákat tömörítő, hivatalosan az iraki hadsereg kötelékébe tartozó ernyőszervezet.

Az iraki biztonsági erők bejelentették hétfőn, hogy az éjjel a Ninive tartományban állomásozó amerikai erők megerősítették a biztonsági intézkedéseket, az amerikai vezetésű szövetség harci gépei a moszuli és a kajjarai amerikai légibázis körzetében járőröznek.

A befolyásos síita Ali asz-Szisztáni nagyajatollah is elítélte az amerikai bombázást, követelve, hogy az Egyesült Államok tartsa tiszteletben Irak szuverenitását.

Nem engedhetjük, hogy „egyes szereplők illegális lépéseit” Irak szuverenitásának megsértésére használják fel – hangsúlyozta a hitszónok közleményében.

„Egyedül az iraki hatóságoknak van felhatalmazásuk arra, hogy ezekkel a lépésekkel foglalkozzanak, és megtegyék a szükséges intézkedéseket megakadályozásukra” – utalt Szisztáni a Kataib Hezbollah támadásaira. Erre fel is lettek szólítva, ahogy arra is, hogy biztosítsák, Irak nem válik regionális konfliktusok rendezésének és nemzetközi játszmáknak a színterévé, belügyeibe pedig mások ne avatkozhassanak be”

– tette hozzá a vallási vezető.

US airstrikes target sites in Iraq and Syria linked to Iranian-backed militia

THE US has hit out at Iran with deadly strikes on key sites in Iraq and Syria controlled by an Iranian-backed militia group.The strikes, which reportedly lef…

Az iraki parlamentben a második legnagyobb frakcióval rendelkező, többségében a milíciák vezetőiből álló Fatih szövetség Irak szuverenitása elleni támadásnak nevezte a légicsapásokat.

Az Egyesült Államok a légicsapásokkal „a terrorizmus támogatásának és az országok függetlensége és szuverenitása semmibe vételének adta tanújelét, és vállalnia kell a felelősséget törvénytelen tettéért” – jelentette ki hétfőn Abbász Muszávi iráni külügyi szóvivő.

„Ezek a támadások ismételten bizonyították az Egyesült Államok nyilatkozatainak képmutató mivoltát, hiszen olyan erők állásait vette célba, amelyek súlyos csapásokat mértek az Iszlám Állam terroristáira”

– jelentette ki az iráni szóvivő.

Muszávi szerint a külföldi erők jelenléte a térségben az oka „a bizonytalanságnak és a feszültségnek”. „Amerikának véget kell vetnie a megszállásnak” – tette hozzá.

Az Egyesült Államok és Irán közötti feszültség rendkívül megnőtt, amióta Washington tavaly májusban felmondta az Iránnal annak atomprogramjáról 2015-ben kötött hathatalmi egyezményt, és visszaállította a szankciókat.

Kína is megszólalt az amerikai légicsapások után: a külügyi szóvivő felszólított minden országot, hogy tartsák tiszteletben Irak és Szíria szuverenitását, függetlenségét és területi épségét.

„Meggyőződésünk, hogy minden félnek tartania kell magát az ENSZ Alapokmányához és a nemzetközi jog alapvető normáihoz” – jelentette ki Ken Suan kínai külügyi szóvivő.