Trump: Irán felel az amerikai nagykövetség megrohamozásáért

„Teljes mértékben Irán a felelős” az Egyesült Államok bagdadi nagykövetsége elleni támadásért – jelentette ki Twitter-üzenetében Donald Trump amerikai elnök, néhány órával azután, hogy tüntetők megpróbáltak behatolni a nagykövetség épületébe.

Az elnök úgy fogalmazott: „Irán megölt egy amerikai alvállalkozót és sokakat megsebesített. Erre határozottan válaszoltunk és mindig is így fogunk tenni. Most Irán támadást irányít az Egyesült Államok iraki nagykövetsége ellen. Teljes mértékben felelős ezért.”

Trump ezzel arra utalt, hogy Washington vasárnap légicsapásokat hajtott végre Irakban és Szíriában a Katáib Hezbollah síita milícia öt létesítménye ellen, miután pénteken a Kirkuk melletti támaszponton rakétatámadásban meghalt az amerikai hadsereg egyik szerződéses alvállalkozója. Az Egyesült Államok által „védelmi jellegűnek” minősített légicsapásban 25 milicista vesztette életét. A Katáib Hezbollah Irán támogatását élvezi.

„Halál Amerikára”, „Halál Izraelre” – Bagdadban lassan kezelhetetlen a helyzet

Több ezer tüntető próbált meg behatolni az amerikai követség erősen védett épületébe, amely előtt amerikai zászlókat is égettek.

Trump a Twitteren közölte azt is: az Egyesült Államok a bagdadi erőszakos tüntetés után elvárja, hogy Irak „erővel biztosítsa a nagykövetség védelmét”.

Nem sokkal az elnök Twitter-bejegyzése után az amerikai külügyminisztérium közleményben tudatta, hogy az iraki elnök és az iraki miniszterelnök biztosította Mike Pompeo amerikai külügyminisztert, hogy garantálják a nagykövetség amerikai munkatársainak biztonságát.

Pompeo előzőleg telefonon tárgyalt Barham Száleh elnökkel és Ádil Abdel Mahdi ügyvezető kormányfővel, és – a külügyi közlemény szerint – „egyértelműen értésre adta, hogy az Egyesült Államok meg fogja védelmezni” állampolgárait, akik azért vannak Bagdadban, hogy „védelmezzék az önálló és független Irakot”.

Válaszlépéssel fenyeget az amerikai légicsapásban lebombázott iraki milícia vezetője

Az amerikai hadsereg vasárnap bombázta az Irán által támogatott csoport állásait, miután a milícia rakétákkal támadt egy amerikai bázisra, amelyben egy ember meghalt, sok katona megsebesült.