176-an haltak meg a Teheránban lezuhant ukrán utasszállító katasztrófában

Az utasszállítógép fedélzetén mind a 176 fő életét veszítette. Mindeközben Irán több mint egy tucat ballisztikus rakétát lőtt ki az amerikai erők által használt két iraki támaszpontra.

Az Ukraine International Airlines repülőgépe nem sokkal a teheráni Khomeini Imám repülőtérről történt felszállás után, műszaki problémák következtében lezuhant, fedélzetén 180 utassal és a gép személyzetével — adta hírül a Farsz iráni hírügynökség Twitter-felületén szerda hajnalban.

Az utaslista szerint  az utasszállító gépen 176 fő, 167 utas és 9 fős személyzet tartózkodott, akik közül senki nem élte túl a katasztrófát.

Az iráni média közlései szerint a Boeing 737-800-as gép az iráni főváros délnyugati elővárosa, Parand közelében csapódott a földbe. Az iráni mentőszolgálat senkit nem tudott megmenteni a helyszínen.

Az ukrán elnöki hivatal szerda reggeli tájékoztatása szerint Volodimir Zelenszkij államfő azonnal megszakította ománi látogatását, és hazarepül Kijevbe.

Az IRIB teheráni tévéállomás híradása szerint Teherán közelében már megtalálták a lezuhant gép egyik feketedobozát, és átadták az illetékes hatóságoknak.

Ali Hashem علي هاشم on Twitter: „#Breaking First footage of the Ukrainian airplane while on fire falling near #Tehran pic.twitter.com/kGxnBb7f1q / Twitter”

Breaking First footage of the Ukrainian airplane while on fire falling near #Tehran pic.twitter.com/kGxnBb7f1q

Mindeközben további hírek láttak napvilágot a lehetséges háttér eseményekről.

Az iráni légvédelem lőtte le, tévedésből, Teherán mellett szerda reggel az ukrán gépet

— jelentette az UNIAN kijevi hírügynökség az Al Hadath jordániai hetilap értesülését idézve; más források azonban ezt nem erősítették meg.

Mindeközben az amerikai szövetségi légügyi hatóság (FAA) szerdára virradóra megtiltotta az amerikai légi járatok közlekedését az iraki és az iráni légtérben, valamint a Perzsa(Arab)-öböl és az Ománi-öböl térségében.

A hatóság azt követően döntött így, hogy Irán ballisztikus rakétákat lőtt ki az amerikai erők által használt két iraki támaszpontra. A CNN jelentése szerint az iraki Erbílre kilőtt, két iráni ballisztikus rakéta közül az egyik fel sem robbant — jelentette szerdára virradóra a CNN hírtelevízió.

A nyugat-iraki Anbár tartományban lévő Ain al-Aszad bázist ért támadás kapcsán bagdadi hivatalos források kezdetben cáfolták azokat az amerikai médiajelentéseket, amelyek szerint az iráni csapások iraki áldozatokat követeltek. A Pentagon közlése szerint amerikai katonák nem sebesültek meg a támadásban.

Irán rakétazáport zúdított az amerikaiakra Irakban

A magyar katonák és diplomaták jól vannak.