Atombibi — Netanjahu új iráni atomfegyvert fejlesztő létesítményről mutatott be felvételt

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfőn bemutatta egy újabb, állítólag iráni nukleáris fegyvert fejlesztő létesítmény légi felvételét a tizenhármas kereskedelmi tévécsatorna élő adásában — írja az MTI.

A kormányfő rövid televíziós nyilatkozatában egy, Iszfahantól délre, Abdában lévő sivatagi atomlétesítmény légi felvételét mutatta be, ahol állítása szerint a közelmúltban atomfegyver előállításán dolgoztak. Állítása szerint idén június végén még léteztek a komplexumok, július végén azonban már kaviccsal borították be a területet — teszi hozzá a Times of Israel.

Netanjahu a légi felvételre hivatkozva felszólította a nemzetközi közösséget, hogy „ébredjen fel”, és gyakoroljon nyomást Iránra.

Mintegy másfél évvel ezelőtt Netanjahu egy Turkuzabad nevű iráni helyen található, szőnyegtisztító üzemnek álcázott titkos nukleáris létesítményt leplezett le.

„Iránnak egy célja van: az atomfegyver” — Joszi Kuperwasser tartalékos izraeli dandártábornok a Neokohnnak

Kuperwasser a muszlim világ radikális és pragmatikus elemei közötti harcról, illetve a migrációs válság zsidóságra gyakorolt hatásáról is beszélt lapunknak.

Mint a Times of Israel már idézett cikkében megjegyezte, az izraeli miniszterelnök ezúttal azt állította, hogy a helyszínen Irán „fizikailag” is dolgozott atomfegyvereken, szemben a korábbi, leleplezett helyszínekkel, ahol csak a tesztekkel kapcsolatos információt tárolták.

A televíziós nyilatkozat egy héttel és egy nappal az előrehozott választások előtt történt. Az ellenzéki baloldali Demokratikus Tábor választási trükknek értékelte a bejelentést, és hasonlóan nyilatkozott Jair Lapid, a Kék-Fehér ellenzéki párt egyik vezeőtje is, aki szerint Netanjahu bejelentése „hírszerzési információk” felhasználása a választási kampány során, mely „szörnyen felelőtlen”.

Érdekesség, hogy mint azt lapunk is megírta, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) éppen hétfőn szólította fel magyarázatra a teheráni vezetést azon uránium-nyomok miatt, amiket az egyik létesítményükben találtak. Mint arra Netanjahu bejelentésében is utalt, Irán még nem tett eleget a felszólításnak.

Gyanús uránium, új rakéták: Irán nagyon készül valamire

Új, modern centrifugákat építenek, saját rakétarendszereket fejlesztenek, miközben továbbra is Amerikát meg Izraelt fenyegetik.