Trump: „Iránnak sosem lesz nukleáris fegyvere!”

Twitteren üzent az amerikai elnök – méghozzá a tőle megszokott stílusban, csupa nagybetűvel.

Donald Trump amerikai elnök hétfőn újabb sarkalatos bejegyzést tett közzé mindenféle kommentár nélkül Twitter-oldalán:

„Iránnak sosem lesz nukleáris fegyvere!”

Az elnök azután tette közzé a posztot, hogy Irán vasárnap bejelentette: nem korlátozza többé atomprogramját, és a továbbiakban nem teljesíti a 2015-ben kötött többhatalmi nukleáris megállapodásban vállalt erre vonatkozó kötelezettségeit, de fenntartja együttműködését a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel.

Irán teljesen kivonul az atomalkuból

Irán bejelentette, hogy mostantól a 2015-ös atomalku egyetlen részét sem fogja betartani.

A teheráni vezetés közlése szerint Irán visszavonja az intézkedéseket, amennyiben Washington feloldja az Irán-ellenes szankciókat.

Teherán a hat nagyhatalommal — Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Irán, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország — 2015-ben megkötött megállapodásban vállalta, hogy korlátozza atomprogramját a gazdaságát súlyosan érintő szankciók fokozatos feloldásáért cserébe.

Donald Trump amerikai elnök 2018 májusában felmondta az atomalkut, és újból bevezette a szankciókat. Ezt követően Irán közölte, hogy fokozatosan visszalép a szerződésben vállalt kötelezettségeitől. Miközben a megállapodás 3,67 százalékban állapította meg az urándúsítás felső küszöbét, Irán 4,5 százalékosra emelte a dúsítás fokát. Növelte a szerződésben 202,8 kilogrammban maximalizált dúsított uránkészlet mennyiségét, valamint meghaladta a nehézvízkészlet 300 tonnában meghatározott felső határát is. (MTI)

Az elmúlt két hétben Irán és az USA között fokozatosan nőtt a feszültség, aminek következményeként múlt héten az amerikai vezetés Kaszim Szulejmáni, a Kudsz Erők nevű egység hírhedt parancsnoka, valamint Abu Mahdi al-Muhandisz kiiktatása mellett döntött. Mára virradóan pedig arról láttak napvilágot hírek, hogy Irán ballisztikus rakétákat lőtt ki az amerikai erők által használt két iraki támaszpontra, majd válaszul Irán Izraelt is fenyegetés alá helyezte.

Irán rakétazáport zúdított az amerikaiakra Irakban

A magyar katonák és diplomaták jól vannak.