Ki volt a másik kulcsfigura, akivel Amerika végzett? 

A Kataib Hezbollah vezetőjét Kászim Szulejmáni iráni tábornokkal együtt likvidálták. Bár halálát némileg elhomályosította társa kivégzése, az ő kiiktatása sem kevésbé fontos.

Kászim Szulejmáni likvidálásával egyidejűleg Abu Mahdi al-Muhandisszal is végzett az a múlt heti amerikai dróntámadás, amivel Irán két kulcsfontosságú figurát is elveszített a Közel-Keleten.

A két férfi azért tartott a bagdadi repülőtérre, hogy egymással találkozzanak. Muhandisz szerepéről a The Jerusalem Post is részleteket közölt.

Muhandisz volt az, aki életre keltette a Kataib Hezbollah milíciát, valamint a Népi Mozgósítási Erők nevű, iráni támogatást élvező milicistákat tömörítő ernyőszervezet egyik vezetője is volt — szerepében hasonló a libanoni Hasszán Nasrallahoz. Legfőbb feladata Irán iraki jelenlétének megszilárdítása volt. Bár halálának eseményét némileg elhomályosította Szulejmáni eltüntetése, kiiktatása nem kevésbé fontos.

A férfi éveken át kulcsszerepet töltött be a Népi Mozgósítási Erők felfegyverzésében, hogy az Irakban és Szíriában egyaránt ütőképes erőkkel bírjon. A szervezet részben neki köszönhetően vált 100 ezer fős sereggé, amit akár további 200 ezer tartalékossal egészíthettek ki.

Rakétatűz várhat Izraelre Szulejmáni likvidálása után?

Izrael készen áll egy „nagyon jelentős reakcióra”, ha Irán palesztin terroristákon keresztül merényletekkel próbálná veszélyeztetni polgárait. 

2017-ben az Iszlám Állam elleni harc részeként hivatalos kormányerői rangra emelték a Népi Mozgósítási Erőket. Szulejmáni és Muhandisz együtt dolgoztak azon, hogy a csoport az Iráni Forradalmi Gárda „iraki verziójává” váljon.

Muhandisz Szíriába is küldött fegyvercsempészeket, akik a Hezbollah embereivel működtek együtt. Irán kottájából játszott, és bármikor készen állt arra, hogy amerikai vagy szaúdi erők ellen hajtson végre támadást társaival. Amerika azután döntött kiiktatása mellett, hogy felismerték szerepét ezekben a támadásokban. Halála többeket haragra gerjesztett, ám voltak, akik örömmel fogadták a hírt, például azért, hogy többé nem lesz képes elnyomni tüntetéseket Irakban.

Muhandiszt némileg visszahúzódó személynek jellemzik, aki ugyanakkor büszkén pakolta tele egyenruháját kitüntetéseivel. Szulejmánival ugyanahhoz az ideológiai családhoz tartoztak.

Az iraki Bászra városában született, és azután menekült Iránba az 1980-as években, hogy Szaddám Huszein csapást intézett a síiták ellen. A perzsa államban elkötelezte magát az Iráni Forradalmi Gárda mellett, valamint csatlakozott az iraki Dawa Párt soraiba, és ekkor vált Kászim Szulejmáni munkatársává is.

Michael Knigths Irak-szakértő 2010-ben azt írta Muhandiszról: élete pontosan bemutatja azt, miként támogatja Irán az iraki síita szövetségeseit.

Muhandisz idővel — Szaddám bukását követően — visszatért Irakba, ahol mandátumot szerzett a parlamentben, és milicista tevékenységét politikai aktivitással vegyítette. Terrorizmus miatt Kuvaitban is és az Egyesült Államokban is körözést adtak ki ellene 2009-ben.

Az amerikaiak Szulejmáni és az Al Kudsz erők tanácsadójaként figyelték, Kataib Hezbollah nevű milíciáját pedig terrorista szervezetként tartották számon. A csoportot Irán pénzelte — nem egyszer európai bankokon keresztül –, hogy amerikaiak ellen hajtsanak végre támadásokat az USA 2011-es iraki kivonulása előtti években.

Muhandisz interjút ad. Fotó: Press TV

Miután az ISIS megtámadta Irakot, újabb összefogást hirdettek a síita fiatalok körében. Ekkor vált a Kataib Hezbollah a Népi Mozgósítási Erők részévé, és ezután lett Muhandisz a szervezet főparancsnok-helyettese.

A Kataib Hezbollah 2015-ben állítólag emberrablásban is részt vett egy katari királyi vadászat alkalmával. A túszokért óriási összeget kértek, a Forbes szerint nem kevesebb, mint 700 millió dollárt kaptak.

A szervezet egyfajta párhuzamos államrendszert épített ki: fegyvereket és foglyokat tartott. Egy dél-bagdadi épületében állítólag 1700 fogoly volt. Muhandisz kulcsszerepet töltött be a kurd Pesmerga elleni iraki támadásban is 2017 októberében. 2018 júniusában a Kataib Hezbollah egyik szíriai központját támadás érte, amiért Amerikát és Izraelt tartották felelősnek.

Nagyon valószínű, hogy az idén május 14-i szaúd-arábiai olajterminálok ellen történt dróntámadás mögött is a Kataib Hezbollah állhatott.

Muhandisz fenyegetést intézett Izrael felé, miután augusztusban a szervezet egyik járművét dróntámadás érte az iraki-szíriai határnál. Az iszlamista vezető nem sokkal később bejelentette, hogy a Népi Mozgósítási Erők légi erejének szüksége lenne további támogatásra, hogy izraeli és amerikai célpontok ellen hajthasson végre támadásokat. Arra is ígéretet tett, hogy a jövőben segíteni fog a Hezbollah-nak, hogy Izrael ellen harcoljon.

Noha a Kataib Hezbollah nem rendelkezik akkora erőkkel, mint a libanoni „testvére”, jelentős szereppel bírt mindeddig Irakban. Tevékenysége Szíriára is kiterjedt, és Iránt is segítette abban, hogy fegyvereket juttasson a Hezbollah erőinek.

Muhandisz a régió egyik legfontosabb iráni szereplője volt. Amerika azután döntött a kiiktatása mellett, hogy felismerték a Kataib Hezbollah jelentőségét, és azt, hogy Irán rajta keresztül akár ballisztikus rakétákat is megpróbálhat Irakba juttatni  — erre utaló jeleket 2018-ban és 2019-ben is találtak nyugati hírszerzők.

Muhandisz meggyilkolása után a Kataib Hezbollah válaszcsapással fenyeget. És mivel kiterjedt hálózata Bejrúttól Bagdadig nyúlik, Amerika mellett Szaúd-Arábiára és Izrael erőire nézve is veszélyt jelenthet a régióban.

Likvidálta az iráni Al Kudsz erők hírhedt parancsnokát Amerika

Kászim Szulejmáni iráni tábornokkal a bagdadi repülőtéren, egy dróntámadás során végeztek.