Rakétatűz várhat Izraelre Szulejmáni likvidálása után?

Hivatalosan amerikai csapás végzett az iráni parancsnokkal, ám pár nappal Szulejmáni likvidálása után adódik a kérdés, volt-e köze Izraelnek az akcióhoz, és annak milyen következménye lehet a zsidó állam biztonságára nézve?

„Halál Izraelre!” – harsogták több ezren az iráni Kerman városában, a Kudsz Erők nevű egység kivégzett parancsnokának szülővárosában. A zsúfolásig megtelt városközpontban immáron sokadik állomásán ravatalozták fel a lokális milíciákat és Izrael-ellenes terrorszervezeteket — például Hezbollah és Hamász — támogató Szulejmánit.

A The Times of Israel beszámolója szerint a négy napja kivégzett Kaszim Szulejmánit gyászoló tömegek azután fogalmazták meg a zsidó állam megsemmisítését óhajtó vágyaikat, hogy az ikonként rajongott hadvezér temetése napján az Iráni Forradalmi Gárda vezetője fenyegető hanggal tüzelte fel őket.

„”Bosszút fogunk állni, lángba borítunk mindent, ami kedves nekik (az amerikaiaknak). Ott fogjuk lángba borítani őket, ahol csak akarják!”

— fogalmazott Hosszein Szalami, akinek szavaira szinte egyszerre tört ki az Izrael-ellenes szlogen a tömegből.

Törvényben minősítette terroristának az amerikai fegyveres erőket az iráni parlament kedden, a Kászim Szulejmáni iráni tábornok megölésére adott újabb reakcióként – jelentették hírügynökségek. A törvényszöveg a meghatározást az amerikai védelmi minisztériumra, annak minden alkalmazottjára, a Pentagonhoz kapcsolódó intézményekre és a vele szerződéses viszonyban álló cégekre is kiterjesztette.

A hétvégén, amikor az iraki törvényhozásban arról fogadtak el — a kormányra nézve ugyan nem kötelező erejű — határozatot, hogy nem kérnek több amerikai katona szolgálatából, a Szulejmánira hősként emlékező, többségében síita politikusok még csak „Halál Amerikára!” – felkiáltással keltettek médiafigyelmet a parlamentben.

Ma már azonban nyilvánvaló, hogy Szulejmáni halála komoly kérdéseket vet fel a zsidó állam aktuális biztonságára vonatkozóan is. 

Az amerikai kormány jeruzsálemi diplomáciai testülete külön figyelmeztette állampolgárait, hogy fel kell készülni egy iráni ellencsapásra a régióban található amerikai érdekeltségek ellen. Különös tekintettel a rajtaütésszerű rakétatámadásokra.

Szulejmáni kilövése: Izrael nem tart Irán bosszújától

A katonai hírszerzés volt vezetője szerint a zsidó állam már „bizonyított”, tudja, miként válaszoljon az agresszióra.

A The Times of Israel írása vezető izraeli katonai szakértőket idézve azt állítja, nagyon kicsi az esélye annak, hogy Szulejmáni kivégzésének egyenes következménye lenne egy rövid időn belüli pusztító támadás Izrael ellen.

Ehhez talán az is kellett, hogy az első hivatalos izraeli katonai vezetői nyilatkozatban, még tegnap, Herzi Halevi az IDF déli parancsnokságának főparancsnoka határozottan fogalmazzon:

„Itt nem mi vagyunk a főszereplők. (…) Szulejmáni amerikai érdekeket sértett és kiemelkedő veszélyt jelentett az amerikaiakra a régióban. A kivégzésre úgy kell tekintenünk, mint Amerika és Irán közötti küzdelemre, Irakkal kapcsolatos érdekek miatt. Ez a történet.”

Halevi erről az izraeli médiának nyilatkozott azután, hogy egy miniszterelnöki kabinetgyűlés után kérdezték. A főparancsnok ugyanakkor hangsúlyozta:

„Izrael készen áll egy nagyon jelentős reakcióra” abban az esetben, ha Irán palesztin terrorista szövetségesein keresztül próbálná merényletekkel veszélyeztetni a zsidó állam polgárait. 

Iránban kész tényként kezelik, hogy a Szulejmáni-akció közös amerikai-izraeli hírszerzési munka eredménye volt.

Irán teljesen kivonul az atomalkuból

Irán bejelentette, hogy mostantól a 2015-ös atomalku egyetlen részét sem fogja betartani.

 
Ugyancsak tegnap állt elő legfrissebb kiegészítéseivel ellátott jelentésével egy izraeli katonai-politikai agytröszt. Teóriájuk szerint bár rövid távon Izraelnek nem kell égető veszéllyel számolnia, azzal viszont nem árt ha kalkulál, hogy a jelenlegi feszültség egy hosszabb távú háborúba torkolhat.

Az INSS kutatói arra figyelmeztetnek, hogy akár már ebben az évben számíthatnak katonai akcióra Izrael északi határai mentén.

Ennek elsődleges szereplői az irániak és szövetségeseik, akik az amerikaiakkal állnak majd szemben. Utóbbiak viszont természetes partnerként tekintenek Izraelre, így valószínűleg feszült hónapok várnak a térségre, különös tekintettel a zsidó államra.

Szulejmánit, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének vezetőjét pénteken Donald Trump utasítására Bagdadban célzottan likvidálták. Szulejmáni volt a Forradalmi Gárda legfontosabb és legismertebb parancsnoka mind belföldön, mind a nemzetközi porondon, és nagyon közel állt Ali Hamenei ajatollahhoz, Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetőjéhez.

Netanjahu: Trump minden elismerést megérdemel az iráni tábornok likvidálásáért

Izrael kiállt az Egyesült Államok által végrehajtott célzott támadás mellett, és megemelte követségei védelmét, tartva az iráni bosszútól.