Netanjahu: Trump minden elismerést megérdemel az iráni tábornok likvidálásáért

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök az Egyesült Államokat és Donald Trump amerikai elnököt dicsérte az iráni katonai csúcsvezető, Kászim Szulejmáni tábornok likvidálásáért – írja a The Times of Israel. Beni Ganz, a Kék és Fehár vezetője is elismeréssel szólt a sikeres amerikai akcióról. Közben iráni válaszlépésektől tartva megerősítették az izraeli nagykövetségek védelmét.

„Trump minden elismerést megérdemel az elszánt, határozott és kemény lépéséért”

– nyilatkozta Netanjahu újságíróknak mielőtt a tervezetthez képest korábban elindult volna haza Görögországból.

„Teljes mértékben kiállunk az Egyesült Államok mellett a biztonságért, békéért és az önvédelemért folytatott harcában”

– tette hozzá.

A miniszterelnök azt mondta: Izraelnek megvan a joga az önvédelemhez és az Egyesült Államokat is megilleti ugyanez. Szulejmáni ártatlan amerikaiak és mások haláláért felelős és további támadásokat tervezett – jelentette ki Netanjahu.

Az izraeli kormányfő az amerikai támadás hírére lerövidítette görögországi látogatását, tartva az iráni válaszlépésektől.

Netanjahu fő kihívója, Beni Ganz, a Kék és Fehér vezetője szintén dicsérte Trumpot a „bátor döntéséért”.

„Szulejmáni megölése egy üzenet a globális terror vezetőinek, hogy a fejükbe kerülhet”

– mondta Ganz.

„Mindenki sorra kerülhet, aki ártatlanokat gyilkol és destabilizál egy régiót és a világot”

– tette hozzá.

Közben az izraeli védelmi miniszter, Naftali Bennett tanácskozást hívott össze a Tel-Aviv-i katonai parancsnokságra a szükséges lépésekről, de részletek egyelőre nem derültek ki a találkozóról.

Footage shows aftermath of US airstrike that killed top Iranian general Qassem Suleimani

The White House said Donald Trump ordered an airstrike that killed the powerful Iranian general Qassem Suleimani and Iraqi militia leader Abu Mahdi al-Muhand…

Az izraeli sajtó jelentése szerint az izraeli külügyminisztérium úgy döntött, hogy megerősíti világszerte az izraeli nagykövetségek védelmét. A Chabad-mozgalom vezetése is arra kérte a világban lévő küldötteit, hogy növeljék a biztonsági készültséget a lehetséges iráni válaszlépések miatt.

Az izraeli hadsereg kérésére egy napra bezárták a szíriai határhoz közeli Hermon hegyi síközpontot a Golán-fennsíkon, amelyet korábban már ért rakétatámadás.

Netanjahu korábban arra kérte minisztereit, hogy ne nyilatkozzanak a likvidálásról, de képviselők a teljes politikai palettáról mind dicsérték az amerikai támadást.

A Moszad korábbi vezetője, Danni Jatom azt mondta a katonai rádiónak, hogy vannak magasabb rangú iráni tábornokok Szulejmáninál, de egyikük sem rendelkezik olyan hatással, mint a most likvidált parancsnok.

Irán kemény válaszlépéseket ígért az amerikai dróntámadás miatt, amelyben megölték Szulajemáni tábornokot, a közel-keleti perzsa terjeszkedés irányítóját.

Washington felszólította állampolgárait, hogy azonnal hagyják el Irakot. A nemrég megrohamozott bagdadi amerikai nagykövetséget bezárták, minden konzuli munkával felhagytak.

Jelenleg 5200 amerikai katona tartózkodik Irakban, akik főleg az iraki hadsereg kiképzésében vesznek részt.

Irán vallási vezetője Khamenei ajatollah azt mondta, kemény válasz vár az Egyesült Államokra a légicsapás miatt. Három napos gyászt rendelt el a támadásban megölt tábornok miatt és felkérte Esmail Ghaanai tábornokot, Szulejmáni helyettesét, hogy álljon a forradalmi gárda al-Kudsz különleges egységének az élére.

Mohammad Javad Zarif iráni külügyminiszter „állami terrorizmusnak és az iraki szuverenitás megsértésének” nevezte az amerikaitámadást.

Likvidálta az iráni Al Kudsz erők hírhedt parancsnokát Amerika

Kászim Szulejmáni iráni tábornokkal a bagdadi repülőtéren, egy dróntámadás során végeztek.