Iraknak elege van az amerikai katonákból

Parlamenti határozatban fogalmazták meg az iraki politikusok, hogy nem kérnek többet a külföldi, értsd: az amerikai katonák jelenlétéből.

A bagdadi törvényhozásban vasárnap olyan különleges határozat született, amelynek egyértelműen köze van a pénteken kivégzett Kászim Szulejmánihoz. Irakban ugyanis most úgy vélik, itt az idő arra, hogy a világgal is közöljék, országuk irányításához nincs szükségük idegen szakértők és/vagy békefentartók csapatainak közreműködésére.

Az Iszlám Állam felett aratott győzelem után nincs már szükség az amerikai csapatokra. Van önálló fegyveres erőnk arra, hogy megvédjük országunkat.

idézi a The Jerusalem Post az egyik síita politikust, Ammar al-Shiblit, akihez hasonlóan a képviselőház — ritka egyetértés közepette — nagy többségben határozott úgy: a kormányt arra szólítja fel, ne vegyen igénybe többet amerikai támogatást.

A határozatban rögzítették, hogy

nemcsak a külföldi katonák szolgálataiból nem kérnek, de megtiltanák azt is, hogy ezután az ország légterét, szárazföldjét vagy vizeit is használhassák más nemzet haderői.

Iraki önrendelkezés. Fotó: MTI

Ennek szellemében nyilatkozott a történelmi jelentőségű határozatot követően Irak miniszterelnöke, Adel Abdul Mahdi is, aki szerint a „lehetséges belső és külső nehézségeik ellenére is, ez a döntés Irak számára elvi és gyakorlati vonatkozásban is a legjobb”.

Muktada asz-Szadr, egy másik ismert síita szélsőséges politikus és vallási vezető úgy vélte, ennél sokkal erőteljesebb formában kellene a nyugati csapatok értésére hozni azt, hogy a jövőben nincs szükség rájuk.

Asz-Szadr szerint Szulejmáni likvidálása az „iraki szuverenitás amerikai megsértése volt”, ami miatt azonnal fel kell számolni az együttműködést az amerikai hadsereggel. A síita képviselő hozzátette:

a csapatok kivonulását „megszégyenítő módon”, amolyan kiutasításként kellene levezényelni, és az amerikai kormánnyal történő bármilyen kommunikációt büntetni kellene. 

Jelenleg mintegy 5000 amerikai katona tartózkodik Irakban.

„Halál Amerikára”, „Halál Izraelre” – Bagdadban lassan kezelhetetlen a helyzet

Több ezer tüntető próbált meg behatolni az amerikai követség erősen védett épületébe, amely előtt amerikai zászlókat is égettek.