Jogászok tették helyre az izraeli fegyverszállítások leállítását követelőket

woman holding sword statue during daytime

Több mint 600 ügyvéd írt alá egy levelet, amelyben bírálták a brit Legfelsőbb Bíróság három korábbi bírája által írt levelet, amely arra figyelmeztetett, hogy Nagy-Britannia megsérti a nemzetközi jogot az Izraelnek történő fegyverszállításokkal.

A levélben, amelyet Lord Dyson és Lord Pannick neves brit ügyvédek is aláírtak, azt írják a jogászok, hogy az Egyesült Királyságnak nem kellene azonnali és állandó tűzszünetre felszólítania, mert az aláásná a Hamász által fogva tartott túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodás lehetőségét.

Hozzáteszik, hogy a nemzetközi jog Izrael általi szisztematikus megsértésének bizonyítása nélkül nem indokolt az Izraelnek történő fegyvereladások felfüggesztése.

A korábbi levél aláíró szerint a brit kormánynak a nemzetközi jog értelmében cselekednie kell a gázai állandó tűzszünet biztosítása érdekében, és fel kell függesztenie az Izraelnek történő fegyverszállításokat, mivel a Nemzetközi Bíróság úgy ítélte meg, hogy „a Gázai övezetben fennáll a népirtás valószínűsíthető veszélye”.

Ez az állítás azonban téves, állítja a most közzétett nyílt levél.

Mit mond a nemzetközi hadijog az Izrael és Hamász közötti háborúról?

Vizsgáljuk meg, mik is a hadijog szabályai, amelyek oly fontosak mindenkinek, és ki sérti meg ezeket? Sebes Gábor jegyzete.

„A Gázai övezetben élő palesztinoknak joguk van a népirtással szembeni védelemre. A [Nemzetközi Bíróság] a Gázai övezetben élő palesztinok jogait állapította meg plauzibilisnek, és nem az ellenük elkövetett népirtás állítólagos elkövetését” – áll a levélben.

A levél hozzáteszi: „Döntő fontosságú, hogy a bíróság ugyanebben a végzésben egyértelműen megerősítette, hogy nem hivatott „a népirtási egyezmény szerinti kötelezettségek megsértésének megállapítására”, és hogy ebben a szakaszban nem tehet végleges ténymegállapításokat”.”

Az Izrael mellett kiálló jogászok elítélték az első levél aláíróit azért is, mert tovább mentek a Nemzetközi Bíróságnál, amikor azt sugallták, hogy Nagy-Britannia köteles tűzszünetre felszólítani a népirtás megakadályozása érdekében.

„Egy ilyen kötelezettség nem következhet olyan végzésből, amely nem kötelező az Egyesült Királyságra nézve, és nem írja elő tűzszünetet, és nem következhet magából a [népirtási elleni] egyezményből sem, ha Izrael nem sérti meg azt” – áll a levélben.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Amit szabad a hipokrita Brüsszelnek, nem szabad a magát védő Jeruzsálemnek

Pár uniós diplomata bizonyára kóros memóriazavarban szenved; olyanért kritizálják ugyanis Izraelt, amit maguk is megléptek Oroszország ellen.