Az Egyesült Királyság is bojkottálja a „zsidógyűlölet fesztiválját”

A durbani konferenciát „a zsidógyűlölet fesztiváljának” nevezték el, mivel az antiszemitizmust népszerűsíti.

A brit kormány a múlt hét végén megerősítette, hogy az Egyesült Államokhoz, Izraelhez, Ausztráliához és Kanadához csatlakozva nem vesz részt az ENSZ szeptemberi New York-i rendezvényén, amely a durbani rasszizmus elleni világkonferencia 20. évfordulóját ünnepli, méghozzá az antiszemitizmussal és az Izrael-ellenes gyűlölettel kapcsolatos aggodalmak miatt – értesült az Israel Hayom.

A nemzetközi konferenciát „a zsidógyűlölet fesztiváljának” nevezték el, mivel az antiszemitizmust népszerűsíti. Az első, 2001-es konferenciáról az Egyesült Államok, Izrael és Kanada az elhangzott antiszemita megjegyzések miatt távozott. Ugyanezen az eseményen egy olyan határozattervezetet terjesztettek elő, amely a cionizmust a „rasszizmushoz” hasonlította.

Egy szóvivő vasárnap este megerősítette:

„Az antiszemitizmussal kapcsolatos történelmi aggályok miatt az Egyesült Királyság úgy döntött, hogy idén nem vesz részt a durbani ENSZ konferencia évfordulós rendezvényén”.

A döntés azután született, hogy a Képviselők Tanácsa, a Zsidó Vezetői Tanács és az Izrael Konzervatív Barátai mindannyian levelet írtak Dominic Raab brit külügyminiszternek, és sürgették a brit tisztviselőket, hogy ne vegyenek részt a közelgő, Durban IV. elnevezésű eseményen – számolt be a The Jewish Chronicle.

Stephen Crabb és Lord Eric Pickles, a CFI parlamenti elnökei elmondták:

„Rendkívül örvendetes, hogy az Egyesült Királyság nem vesz részt a Durban IV-en. Teljesen helyes, hogy az Egyesült Királyság csatlakozik közeli szövetségeseinkhez, Ausztráliához és Kanadához, elítélve ezt a hírhedt találkozót. Üdvözöljük az Egyesült Királyság kormányának ezt a legutóbbi határozott lépését, amellyel az antiszemitizmus minden formája ellen fellép, bárhol is forduljon elő”.

Az Egyesült Királyság 2011-ben hasonló aggályok miatt szintén nem vett részt a durbani konferencián.

Az ENSZ a Hamász helyett Izraeltől vár önmérsékletet

Az ENSZ főtitkára „maximális önmérsékletre”, illetve a gyülekezési szabadság tiszteletben tartására szólította fel Izraelt.