Az ENSZ a Hamász helyett Izraeltől vár önmérsékletet

Az ENSZ főtitkára „maximális önmérsékletre”, illetve a gyülekezési szabadság tiszteletben tartására szólította fel Izraelt a jeruzsálemi összecsapásokkal kapcsolatban, amelyek vasárnap is folytatódtak – írja az MTI.

„António Guterres főtitkár mély aggodalmának adott hangot a megszállt Kelet-Jeruzsálemben folytatódó erőszakkal és egyes palesztin családok lehetséges kilakoltatásával kapcsolatban”

– írta közleményében Stéphane Dujarric szóvivő.

„Felszólította Izraelt a kilakoltatások és a lebontások leállítására” – tette hozzá, a szent helyekre vonatkozó status quo megőrzését sürgetve.

Diplomáciai források szerint a téma napirenden lesz hétfőn az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén.

Vasárnap a jordániai kormány élesen elítélte az izraeli rendőrség és különleges erők „barbár cselekedeteit”, miután immár a harmadik egymást követő napon ismét összecsapások voltak a rendfenntartók és palesztinok között Jeruzsálemben vasárnap, amelyekben tucatnyian megsebesültek.

Az Egyesült Államok újfent „súlyos aggodalmát” fejezte ki a helyzettel kapcsolatban. Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó izraeli hivatali partnerével folytatott telefonbeszélgetésében megfelelő intézkedések meghozatalára szólított fel a nyugalom megőrzése érdekében a város keleti felének 1967-es elfoglalását ünneplő, hétfői Jeruzsálem-nap előtt.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kijelentette: országa „nem fogja hagyni, hogy bármilyen szélsőségesek destabilizálják a békét Jeruzsálemben, felelősségteljes és határozott módon be fogják tartatni a törvényt és meg fogják őrizni a rendet”.

Az Al-Aksza mecsetnél folytatott esti imádkozásról távozó muzulmánok vasárnap köveket és palackokat dobáltak a rendfenntartók felé, akik tömegoszlató fegyvereket vetettek be. Tüntettek az izraeli Héber Egyetem arab hallgatói, illetve tiltakozások voltak Haifában is.

Az összecsapások kevésbé voltak hevesek, mint pénteken és szombaton, sokan azonban az erőszak fokozódásától tartanak.

A Gázai-övezetből vasárnap négy rakétát lőttek ki Izraelre, egyik sem talált célt. Az izraeli hadsereg válaszul az övezetet irányító Hamász terrorszervezet több állását megtámadta.

Zavargások, támadások

Az izraeli média több helyen beszámolt róla, hogy a zavargó arab tömegek zsidó családokat, civileket támadtak meg.

Hananya Naftali cionista aktivista megosztott közösségimédia-oldalán egy videót, melyen látható, hogy miután szombat este majdnem meglincselt a palesztin tömeg egy zsidó sofőrt, milyen állapotban hagyták a kocsiját. Az Aruc7 csatorna angol nyelvű honlapja arról is írt, hogy arab fiatalok kövekkel dobáltak meg a zsinagógából hazatérő zsidó családokat.

Naftali egy videót is közölt, ahol elmagyarázza az események hátterét:

Hananya Naftali on Twitter: „🔴 MUST WATCH: What’s Happening On Temple Mount in Jerusalem? #انقذوا_حي_الشيخ_الجراح #SaveSheikhJarrah #Jerusalem pic.twitter.com/TMR2ZFEidR / Twitter”

🔴 MUST WATCH: What’s Happening On Temple Mount in Jerusalem? #انقذوا_حي_الشيخ_الجراح #SaveSheikhJarrah #Jerusalem pic.twitter.com/TMR2ZFEidR

A lőporos hordó, amit a zsidó állam Washingtonnak köszönhet

Az izraeli uralkodó osztály nem hajlandó észrevenni, hogy az Egyesült Államok kormánya milyen hatást gyakorol a Közel-Keletre – az afganisztáni táliboktól kezdve, Szírián át az izraeliek elleni palesztin erőszak fokozódásáig.