Újabb palesztin zavargás Jeruzsálemben, 17 rendőr sebesült meg

Ismét zavargást rendeztek arab tömegek Izrael fővárosában. 

Az Al-Aksza mecsetnél folytatott késő esti imádkozás végeztével az óváros Kelet-Jeruzsálem felé vezető Damaszkuszi kapujánál összecsapások törtek ki a palesztinok és az izraeli rendőrök között – írja az MTI.

A rendőri beszámoló szerint az imáról távozó muzulmánok köveket, különböző tárgyakat, füstbombákat és patronokat dobáltak a rendfenntartókra, akik különböző tömegoszlató fegyvereket vetettek be, vízágyút, villanógránátokat, könnygázt és gumilövedékeket .

Mintegy kilencven palesztin megsebesült, döntő többségük könnyebben, de a közszolgálati rádió beszámolója szerint 16-an kórházi ellátásra szorultak.

A ynet közlése szerint több mint nyolcvanezer, a rádió szerint mintegy kilencvenezer muzulmán imádkozó érkezett szombat este Jeruzsálembe az óvárosban található Al-Aksza mecsethez, az iszlám vallás Mekka és Medina utáni harmadik legszentebb helyéhez a jövő szerdán véget érő ramadán muzulmán böjti hónap egyik utolsó esti imájára.

Az izraeli rendőrség kora este lezárta a városba vezető utakat, nem engedte be az imádkozókat szállító autóbuszokat és személyautókat, így számos busz utasai, vállukon imádkozószőnyegeikkel, gyalog – a rendőri intézkedés miatt dühösen – meneteltek az óváros felé. Később ismét engedélyezték az utakon a forgalmat.

Péntek éjjel is összecsapások dúltak Jeruzsálemben a biztonságiak és az imára érkező muzulmánok között.

Az összecsapásokban mintegy kétszáz muszlim és

17 izraeli rendőr sebesült meg.

Az MTI szerint idén fokozza a ramadán idején szokásos feszültséget, hogy hétfőre ígért ítéletet a legfelsőbb bíróság a Sejk Dzsarra lakónegyedben folyó kilakoltatások ügyében, amivel egy évek óta folyó jogi küzdelem zárul le.

Bár az MTI nem számolt be róla, de Jeruzsálem polgármestere, Mose Leon friss nyilatkozatában egyértelműen tagadta, hogy bármi köze lenne a Sejk Dzsarrában történteknek a jeruzsálemi erőszakhoz.

Emiatt számos tüntetés és összecsapás zajlott ebben, az óvárostól északra található lakónegyedben is, ahol a zsidó telepesek az utóbbi években felvásároltak számos épületet, valamint jogi úton megkérdőjelezték számos palesztin család tulajdonjogát évtizedek óta lakott otthonaikhoz, és régebbi zsidó tulajdonosokra hivatkozva elkezdték kiköltöztetésüket.

A védelmi szervek vezetői arra figyelmeztették a politikai vezetőket, hogy lángba boríthatja Kelet-Jeruzsálemet, és eszkalációhoz vezethet a térségben, ha hétfőn a szokásokhoz híven megrendezik a város keleti felének 1967-es elfoglalását ünneplő Jeruzsálem-napot.

Magas rangú biztonsági tisztviselők szerint meg kell változtatni a hagyományos, izraeli zászlós zászlós felvonulás időpontját, vagy legalább csökkenteni kell résztvevőinek számát, valamint módosítani kell a menet útvonalát, ugyanis az a korábbi években az óváros túlnyomórészt arabok lakta negyedeiben haladt.

Mint Shiri Zsuzsa, az MTI jeruzsálemi tudósítója hozzáteszi: a Háárec című szélsőbaloldali újság honlapjának értesülése szerint „arra is figyelmeztettek a biztonságiak, hogy az izraeli vallásos zsidók hétfői Templom-hegyi körsétája is további feszültségekhez vezethet Jeruzsálem mellett még a Gázai övezetben és Ciszjordániában is”.

Lincselési kísérlet

Ugyan az MTI nem számolt be zsidó civil sérültekről, Hananya Naftali cionista aktivista megosztott közösségimédia-oldalán egy videót, melyen látható, hogy miután szombat este majdnem meglincselt a palesztin tömeg egy zsidó sofőrt, milyen állapotban hagyták a kocsiját:

Hananya Naftali on Twitter: „A Jewish driver was nearly lynched by Palestinians in East Jerusalem tonight. Imagine being attacked in your capital city for simply your identity. In our case it is being Jewish. #SheikhJarrah #Jerusalem pic.twitter.com/1SOmrAdfvw / Twitter”

A Jewish driver was nearly lynched by Palestinians in East Jerusalem tonight. Imagine being attacked in your capital city for simply your identity. In our case it is being Jewish. #SheikhJarrah #Jerusalem pic.twitter.com/1SOmrAdfvw

Az Aruc7 csatorna angol nyelvű honlapja arról is írt, hogy arab fiatalok kövekkel dobáltak meg a zsinagógából hazatérő zsidó családokat.

Naftali videóban is elmagyarázza, mi történik Jeruzsálemben:

Hananya Naftali on Twitter: „🔴 MUST WATCH: What’s Happening On Temple Mount in Jerusalem? #انقذوا_حي_الشيخ_الجراح #SaveSheikhJarrah #Jerusalem pic.twitter.com/TMR2ZFEidR / Twitter”

🔴 MUST WATCH: What’s Happening On Temple Mount in Jerusalem? #انقذوا_حي_الشيخ_الجراح #SaveSheikhJarrah #Jerusalem pic.twitter.com/TMR2ZFEidR