Amit szabad a hipokrita Brüsszelnek, nem szabad a magát védő Jeruzsálemnek

A Neokohn szerkesztője

Pár uniós diplomata bizonyára kóros memóriazavarban szenved; olyanért kritizálják ugyanis Izraelt, amit maguk is megléptek Oroszország ellen.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a Knesszet hétfőn elfogadta az „országnak ártó” külföldi televíziós csatornák betiltását engedélyező törvényt. Az elfogadott jogszabály szerint ha az izraeli miniszterelnök meg van győződve arról, hogy egy külföldi tévécsatorna árt az országnak, akkor a hírközlési miniszter felléphet vele szemben legalább egy biztonsági vélemény kézhezvétele és a kormány vagy a kabinet jóváhagyása után.

Ebben az esetben a hírközlési miniszter rendeletekkel többek között

  • bezárathatja a csatorna izraeli irodáit,
  • elkobozhatja a műsorszóró berendezéseket,
  • megakadályozhatja a csatorna riportjainak sugárzását,
  • a csatornát eltávolíthatja a kábel- és műholdtársaságoktól,
  • blokkolhatja weboldalát és médiafelületeit.

Nem titok, hogy a törvény elfogadására a katari székhelyű és tulajdonú, az arab világban és nyugaton egyaránt népszerű Al-Dzsazíra nevű hírcsatorna miatt volt szükség. A terroristákat mentegető, civilek lemészárlását relativizáló, és az Izrael-ellenes narratívát világszerte terjesztő Al-Dzsazírát ugyanaz a kéz eteti, mint amelyik a Hamászt is.

Ennek ellenére szabadon működhetett Izraelben.

Izrael, ahogy azt minden más szuverén állam tenné a helyében, most azonban elérkezettnek látta az időt, hogy fellépjen a katari hazugsággyárral szemben.

A magyar al-Dzsazíra

Gulyás Mártonnak és a Partizán szerkesztőségének nem ért meg egy műsort a megölt, elrabolt, megcsonkított zsidó gyerekek, nők, öregek szenvedése – írja Békés Bence.

A tökelütött Joseph Borrell vezette, Európai Külügyi Szolgálat Izrael-kritikus diplomatáinak több sem kellett, megüzenték nemtetszésüket a zsidó államnak.

„Az Európai Uniót aggasztja az újonnan elfogadott jogszabály, amely ideiglenes hatásköröket ad az izraeli kormánynak arra, hogy megakadályozza a külföldi médiahálózatok izraeli működését” – írták a kiadott nyilatkozatukban.

Az Unió külügyi szolgálata szerint „a sajtószabadságot mindenhol garantálni kell, beleértve a háborús helyzeteket is, ahol az újságírók és a médiamunkások munkája alapvető fontosságú a nyilvánosság pontos és időszerű tájékoztatásában”.

Hangzatos szavak, nemde? Van még tovább is!

„A gázai konfliktus október 7-i kezdete óta túl sok újságíró vesztette életét és több százan sérültek meg. Határozottan elítéljük az újságírók meggyilkolását, és emlékeztetünk arra, hogy mindenkor biztosítani kell a hozzáférést számukra, biztonságukat és védelmüket.

Az EU továbbra is elkötelezett a független újságírók és médiamunkások támogatása mellett a világ minden táján”

– zárul a nyilatkozat.

Gyanítható, hogy az utolsó mondatnál már hasukat fogták a nevetéstől az azt megfogalmazó bürokraták, mert senki sem gondolhatja komolyan, hogy pont az az Európai Unió leckézteti Izraelt sajtószabadságból, amelyik két évvel ezelőtt, hasonló indoklással tiltotta be egész területén az orosz állami média sajtótermékeit.

Nyilván tudják ezt Brüsszelben is, ennek ellenére arra próbálják meg rávenni a jogos önvédelmi háborút folyató izraelieket, hogy hátrakötött kézzel harcoljanak a terroristák és támogatóik ellen.

Tisztelt Cameron úr! Menjen a fenébe!

Nagy-Britannia külügyminisztere felháborító ultimátumot küldött Izraelnek. Vélemény.