Izraelben elfogadták a külföldi TV-csatornák betiltását engedélyező törvényt

Az izraeli parlament, a Knesszet hétfőn elfogadta az „országnak ártó” külföldi televíziós csatornák betiltását engedélyező törvényt.

A Knesszet második és harmadik, végső olvasatában elfogadott jogszabály szerint ha a miniszterelnök meg van győződve arról, hogy egy külföldi tévécsatorna árt az országnak, akkor a hírközlési miniszter felléphet vele szemben legalább egy biztonsági vélemény kézhezvétele és a kormány vagy a kabinet jóváhagyása után.

Ebben az esetben a hírközlési miniszter rendeletekkel többek között bezárathatja a csatorna izraeli irodáit, elkobozhatja a műsorszóró berendezéseket, megakadályozhatja a csatorna riportjainak sugárzását, a csatornát eltávolíthatja a kábel- és műholdtársaságoktól, blokkolhatja weboldalát és médiafelületeit.

„Hatékony és gyors eszközt hoztunk a fellépésre azok ellen, akik a sajtószabadságot arra használják, hogy sértsék Izrael biztonságát”  – olvasható Slomó Karai hírközlésügyi miniszter közleményében.

„Az al-Dzsazíra ártott Izrael biztonságának, aktívan részt vett az október 7-i mészárlásban, és az IDF (izraeli hadsereg) katonái ellen uszított.

Ideje eltávolítani a Hamász sófárját országunkból. Az al-Dzsazíra terrorcsatorna többé nem sugároz Izraelből”

– írta Benjámin Netanjahu a törvény elfogadása után a közösségi médiában.

Kamerák előtt vallotta be egy terrorista, hogy megerőszakolt egy izraeli lányt

A lány segítségért könyörgött, de az Iszlám Dzsihád terroristája nem könyörült rajta.

„Az új törvénynek megfelelően haladéktalanul el akarok járni a csatorna tevékenységének leállítása érdekében. Üdvözlöm a Slomó Karai kommunikációs miniszter benyújtotta, és a koalíciós pártok támogatásával elfogadott törvényt” – tette hozzá.

Az Egyesült Államok vezetése kevésbé üdvözölte az új izraeli jogszabályt, és azt, hogy Izrael blokkolni kívánja az al-Dzsazírát. A Fehér Ház szóvivője, Karine Jean-Pierre úgy fogalmazott, hogy amennyiben Izrael ezt fontolgatja, az aggasztó lépés.

„Hiszünk a sajtószabadságban és rendkívül fontosnak tekintjük azt”

– mondta Jean-Pierre, és hangsúlyozta, hogy ebben a kérdésben minden médiával kapcsolatban azonos az amerikai álláspont.

Amikor a hazugságot avatják világrenddé

Talán sose volt még aktuálisabb Franz Kafka A per című regényében megfogalmazott meglátása, mint ezen a héten. Vélemény.