Az Egyesült Királyság ellenzi Izrael pellengérre állítását Hágában

Boris Johnson brit miniszterelnök kedden nyilvánosságra hozott levelében megerősítette, hogy az Egyesült Királyság ellenzi a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) Izrael állítólagos háborús bűnökkel kapcsolatos nyomozását — írja a The Algemeiner.

„Ellenezzük a Nemzetközi Büntetőbíróság Palesztinában folytatott háborús bűnökkel kapcsolatos nyomozását”

— írta Johnson április 9-i levelében Izrael Konzervatív Barátai (CFI) -nek, a Konzervatív Párthoz kapcsolódó Izrael-barát brit parlamenti csoportnak.

„Nem fogadjuk el, hogy ebben az esetben a Nemzetközi Büntetőbíróság joghatósággal rendelkezne, tekintettel arra, hogy Izrael nem tagja a Római Statútumnak, Palesztina pedig nem szuverén állam. Ez a vizsgálat célzatos, és előítéletes támadás benyomását kelti  az Egyesült Királyság egyik barátja és szövetségese ellen ”

— folytatta.

Johnson utalt a CFI korábbi leveleire, amelyekben a miniszterelnököt az ICC-vizsgálat megindításának elítélésére sürgette, amelyet a bíróság március 3-án jelentett be Izrael, az Egyesült Államok és más szövetséges nemzetek által ellenzett határozatban.

Említette az Egyesült Királyság azon erőfeszítéseit is, hogy „megreformálja” és „megerősítse” a hollandiai Hágában székelő bíróságot, hivatkozva arra, hogy két brit állampolgárt nemrégiben választottak meg az ottani kulcspozíciókba. Júniusban Karim Khan – az Iszlám Állam által Irakban elkövetett háborús bűncselekmények miatt folytatott ENSZ nyomozását irányító brit ügyvéd – váltja Fatou Bensoudát, az ICC leköszönő legfőbb ügyészét, aki Izrael nyomozását vezeti.

„Örömmel üdvözöljük, hogy a miniszterelnök megerősíti az Egyesült Királyság oppozícióját a Nemzetközi Büntetőbíróság vitatott vizsgálatával szemben”

— üdvözölte a döntést  közös nyilatkozatában Stephen Crabb, a CFI parlamenti csoportjának vezetője, Lord Pickles képviselő, és Lord Polak, a CFI tiszteletbeli elnöke.

Az ICC ügyésze korábban a brit katonák által állítólagosan elkövetett iraki atrocitások kivizsgálását is szorgalmazta

Mint tegnap megírtuk, a Nemzetközi Büntetőbíróság Kovács Péter, magyar bíró kisebbségi ellenszavazatával megerősítette saját joghatóságát az izraeli-palesztin viszályban.

Nemzetközi Büntetőbíróság szerint Izrael terrorhadsereg

Itt az ideje, hogy a nemzetközi közösség új, naprakész haditörvényeket fogalmazzon meg, olyanokat, melyek elsősorban azokon ütnek, akik a civileket cinikusan élő pajzsként használják fel.