Mindenki tapsol a kóser szexnek – Heti Grün

Öröklő Bennett és józan németek, közellenség kiéneklők és zsinagógaavatás, kóser szex és tapsoló antikapitalisták. Az elmúlt hét izgalmas olvasmányainak összefoglalója Neokohn-cikkek környezetbarát újrahasznosításával.

Külpolitika

Tizenkét év után távozik Benjamin Netanjahu, aki vitathatatlanul sokat tett az ország regionális pozíciójának megerősítéséért, és vezetésével az izraeliek hatékonyan vették fel a küzdelmet az Iráni Iszlám Köztársasággal és proxyijaival szemben. Ezt a harcot most Naftali Bennett örökli – erről szól Hende Olivér elemzése.

Az elmúlt hétvégén Szászország-Anhaltban parlamenti választások voltak. Ez volt az utolsó szövetségi állami választás az e szeptemberben sorra kerülő általános választás előtt, úgyhogy az eredményt akár tesztnek is tekinthetjük. A választáson Krisztina Koenen szerint győzött a józan ész.

Joe Manchin és Kyrsten Sinema a demokrata párt első számú közellenségeivé váltak, miután jelezték: nem hajlandóak a filibuster eltörlése mellett szavazni, ami azt jelenti, hogy a demokraták republikánus segítség nélkül egyetlen fontos tervezetet se fognak tudni átvinni. Hajdú Tímea, lapunk szerkesztőjének írása.

Május 31-én a France Culture rádióban érdekes beszélgetés zajlott le az zsidó gyökerű Benjamin Stora történésszel a számára kiszabott feladat, az algériai háború konszolidálásának kérdéséről. A harcok 60. évfordulójára, jövő nyárra Emánuel Macron elnök már szeretné lezárni ezt az ez idáig tabuként kezelt történelmi fejezetet, melynek során többek közt 130 ezer zsidónak kellett elhagynia otthonát egyik napról a másikra. Steiner Copier Sarah jelenti Párizsból.

Belföld

Ronald S. Lauder könnyeivel küszködött, Karácsony Gergely a világ csodájáról beszélt, Erdő Péter bíboros-érsek új hitközösségben is bízik, a Mazsihisz vezetése pedig hálával és büszkeséggel avatta fel a zsinagógát. Wallenstein Róbert tudósított a Rumbach utcai status quo zsinagóga újjáavatásáról.

Interjú

Shmuley Boteach rabbi, politikai aktivista, számos könyv, többek közt a magyarul is megjelent Kóser Szex szerzője. A neves aktivistával Megyeri A. Jonatán főszerkesztőnk készített interjút.

Szabad piac

2021. június 7-n a Hetek Csoportjának (Group of Seven, G7) költségvetési pénzügyekért felelős állami vezetői megállapodtak abban, hogy elkötelezik magukat egy 15%-os globális társasági adókulcs-minimum mellett. Az Egyesült Államok, Kanada, az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Olaszország és Japán kormányai ezzel hadat üzentek annak a tizenöt joghatóságnak, ami nem vet ki társasági adót, és annak a további húsznak, ahol az alacsonyabb 15%-nál. Gallai Tamás írása a globális társaságiadó-minimumról, aminek mindenki tapsol, pedig nincs miért.

Az utópiák sorsától az abortuszvitáig — Heti Grün

Francia antiszemiták és széttört poharak, Jeszenszky a szabadságról és püspök a zsidó-keresztény értékekről, jobbikosok mögött a DK és az utópiák sorsa.